Nyitókép: csepelplaza.hu

A Körkép.sk cikksorozatában megszólítottunk négy-négy katolikus lelkiatyát és református lelkipásztort, hogy osszák meg olvasóinkkal gondolataikat Advent alkalmából.

 

Ezúttal  Kolozsy András nagydobronyi vezető református lelkész ünnepi sorait ajánljuk olvasóink figyelmébe. Nagydobrony Kárpátalján, a Ungvártól 42 km-re délkeletre, Munkácstól 23 km-re nyugatra, a Szernye-patak és a Latorca között fekvő település.

 

Készüljünk közösen az ünnepekre!

 

 hirdetes_810x300  

„De törekedjetek a fontosabb kegyelmi ajándékokra! Ezen felül megmutatom nektek a legkiválóbb utat. Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy a pengő cimbalom (Pál Korintusbelikehez írt első levele, 12. rész, 31. verstől a 13. rész 1. versig.).”

 

Karácsony közeledtén és a nagy karácsonyi készülődésben egyre többet hallunk egy bűvös szót: szeretet.

 

Karácsonyt a keresztyének és nem keresztyének egyaránt a szeretet ünnepének nevezik. Rengeteg pénzt költenek arra, hogy karácsonyi hangulatot varázsoljanak, ahová csak lehet. Szinte minden, amit látunk és hallunk, azt próbálja hangsúlyozni, hogy ilyenkor kicsit jobbak és figyelmesek kell lennünk.

 

Karácsony tájékán látjuk, hogy mennyire erőlködik az ember, a vallásos és nem vallásos egyaránt arra, hogy egy kis szeretetutánzatot termeljen ki önmagából. Ez a szeretetutánzat azonban csak arra elég, hogy az ember legfeljebb néhány napig „úriember” módjára viselkedjen.

 

Nagydobronyi református templom (Fotó: refua.tirek.hu)

 

Karácsony valóban a Szeretet ünnepe. Az Isten testet öltött szeretetének az ünnepe. Az Isten testet öltött Szeretetének kiváló útjáról tanúskodik, aki a menny dicsőségéből az ember által elrontott világ nyomorúságos körülményei közé jött, hogy önmagát adja érettünk.

 

Igénk első üzenete a kiváló úttal, valamint a kiváló út felmutatásával foglalkozik. Az Isten jóindulatából származó ajándékok mind értékesek, viszont különbség van közöttük. Maga az apostol pedig azt mondja, hogy vannak fontosabbak, amelyekre törekedni kell. De minden kegyelmi ajándék felett ott van a kiváltképpen való út. Isten testet öltött Szeretetének az útja, Aki összeköti a mennyet a földdel, és Akinek az élete csatorna akar lenni mindannyiunk számára, hogy rajta keresztül az isteni ajándékok áradjanak életünkbe.

 

A budapesti vásáron a nagydobronyi gyermekotthon részére is volt meghirdetve adománygyűjtő akció (Fotó: karpathir.com)

 

Megmutatom néktek a kiváltképpen való utat vagy ahogyan az Újfordítás fordítja:

 

„…megmutatom néktek a legkiválóbb utat”, az apostol szent kötelességének, feladatának tartotta ezt. Sőt ennél is többnek: Isten és emberek iránti szeretetből származó cselekedetet. Annyira fontos számára, hogy megmutassa a legkiválóbb utat, hogy az egyik helyütt azt mondja: Jaj nékem, ha nem hirdetem az evangéliumot (1Kor 9,16b).

 

Karácsony előtt hangsúlyozottabban tevődik fel számunkra a kérdés: Ismerjük-e a kiváló utat? A másik kérdés: szeretjük is Azt, Aki ezt a kiváló utat megtette érettünk? Ha igen, akkor a Pál feladata a mi feladatunk is: megmutatni az utat, rámutatni erre az útra. Rá kell döbbennünk arra, hogy nekünk útmutató keresztyéneknek kell lennünk, akik tudják, hogy apostoli küldetésük van mind szavakkal és tettekkel egyaránt.

 

Ó de jó lenne, ha ezen a karácsonyon úgy tudnál leülni a társad mellé, kedvesed mellé, gyermeked mellé, hogy tudnál bizonyságot tenni a testet öltött mennyei Szeretet útjáról. De jó lenne, ha tudnál arról beszélni, hogy mit is jelet számodra ez a testet öltött Szeretet, Annak jelenléte, gondoskodása, vezetése. Legyen imádságunkban központi helyen az, hogy tegyen az Úr alkalmasokká erre a szolgálatra.

 

Mi teszi ezt az utat páratlanná? Az, hogy ez az út áldozat volt. Nem az Úr Jézusnak volt ebből haszna, hanem nekünk. Nem a mennyei Szeretetnek volt szüksége arra, hogy megtegye ezt az utat, hanem nekünk volt szükségünk arra, hogy eljöjjön hozzánk. Az út céljaként meghozott áldozat teszi kiválóvá, páratlanná.

 

Kolozsy András prédikáció közben (Fotó: Ráti Református Gyülekezet FB-oldala)

 

A kegyelmi ajándékok között a nyelveken szólás a korinthusi gyülekezetben nagyon fontos helyet foglalt el. Pál maga is tud nyelveken szólni, sőt mindnyájuktól jobban tud, említi a korinthusiaknak úgy, hogy közben minden nyelveken szólás gyakorlását a gyülekezetben a magyarázat meglétéhez köti.

 

Manapság is nagy érdemnek számít, ha valaki több nyelvet is tud beszélni. Ahány nyelv, annyi ember. – tartja a mondás. Látjuk ezt abból is, hogy az érvényesülhet, aki beszéli az ún. világnyelveket. Gondoljunk csak arra, hogy milyen könnyebbség, ha az ember meg tud szólalni az állami nyelven egy-egy hivatalban. Csak az tud a szeretetnek kiváltképpen való útján járni, aki alázattal tudja kijelenteni az emberek előtt, hogy mindenért Istené a dicsőség.

 

A régiek azt az elképzelést tartották, hogy aki nyelveken tud szólni, az az angyalok nyelvét beszéli. Az angyalok nyelve valami magasztos tehát, de szeretet nélkül vajon mire való, mire jó? Pál egy hasonlattal adja meg erre a választ: olyanná lettem mint a zengő érc és a pengő cimbalom.

 

Istentisztelet egy pillanata (Fotó: Ráti Református Gyülekezet FB-oldala)

 

A zengő érc olyan eszközt jelent, mely különösebb zenei érték nélküli hangot ad. A cimbalom fémből készített zene-szerszám, melyet egy másikhoz hozzáütöttek, s eközben csengő-pengő hang keletkezett. Mindkét hangszernél a lényeges az volt, hogy dallam helyet zenei érték nélküli erős hang keletkezett. Ezeket pogány vallásos és közönséges együttlétek alkalmával használták. Zajkeltő tárgyak voltak.

 

Szeretet nélkül pont ezt történik: Szeretet nélkül az ember csak lármázni és zajongani tud. Szeretet nélkül minden képességünk, tudásunk arra jó, hogy dicsekedjünk vele, önmagunkra mutassunk és elvegyük a dicsőségét Attól, Akinek az adatott és Aki másnak azt nem is adja. Ha hiányzik az életünkből a mennyei Szeretet, a szép szavainkat és értékes ismereteinket is önző célokra tudjuk használni. Önmagunk mutogatására, mások leértékelésére és önmagunk felértékelésére.

 

A mennyei szeretet nem csapott zajt és nem is lármázott, hanem cselekedett és alázattal végezte azt, amit rábízott az Atya. Kövessük mi is példáját.

 

Az apostol itt angyalokról beszél. Csupa jó dolgot tudunk az angyalokról. A karácsonyi történet is beszél az angyalokról, megjelenésükről, beszédükről, útmutatásról. Sokszor azonban megfeledkezünk a bukott angyalokról, akikre ítélet vár, mert engedetlenné váltak. Mi taszította el őket az Istentől? Az, ami ma is eltaszítja az embereket egymástól is, Istentől is. Ez az önmagunk szeretete, az önzés, a hiúság.

 

Annak lesz igazi karácsonya, aki a kiváltképpen való útra rálép. Ámen.

 

Kolozsy András, nagydobronyi vezető lelkész

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!