Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

Az elmúlt napokban tényleg rengeteg hó eset Árva vidékén, ennek ellenére a szakértő szerint ez továbbra is kirívó esetnek számít majd, ráadásul csak az ország egy kis részét érinti. Sokkal valószínűbb, hogy hosszútávon egyre kevesebb hóra számíthatunk majd a teleken.

 

Milan Lapin szlovák klimatológus a Hospodárske Noviny internetes kiadásának nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt napokban valóban rendkívüli mennyiségű hó esett Árva vidékén, ahol eddig 190 centimétert mérte.

 

„Ha visszatekintünk, akkor eddig Árván csak hat olyan hónap volt, mikor 200 centiméternél több hó esett. A legtöbbet 1976 januárjában mérték, 318 centimétert. Azt mondhatom, hogy közeledünk a rekordmennyiséghez, de ez csak egy kis részét érinti az ország területének. Az idei tél úgy alakulhat, hogy az ország egészét nézve a megszokottól kisebb mennyiségű havazást tapasztalhattunk”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott. A szakértő úgy véli, hogy az árvai rendkívüli hóhelyzetre az előrejelzésekben is utaltak.

 

„Feltételeztük, hogy ez történik. A legtöbb hó ugyanis fagypont alatti, de ahhoz közeli hőmérsékletnél esik, nem nagy mínuszok idején. Mostanában nem voltak kemény fagyok, így több hó is esett”

 

magyarázta. Hozzátette, hogy Pozsonyban a helyzet teljesen más volt az elmúlt napokban Árvához képest. Az intenzív havazást követően jelentős felmelegedés következett, így a hó csak pár óráig maradt meg.

 

„Ilyen felmelegedések a múltban is előfordultak, de mivel a megszokott hőmérséklet az év ezen szakában alacsonyabb volt, nagyjából két teljes fokkal, a felmelegedés nem mutatkozott meg ilyen markánsan. Ha Pozsonyban hó esett, megmaradt a felmelegedést követően is. Mostanában akár +10 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Ez merőben szokatlan jelenségnek számít”

 

Az intenzív havazást követő intenzív olvadás Lapin szerint nagyon szokatlan jelenség. A gyorsan olvadó csapadék elszivárog, és nem áztatja hosszan a földeket, ami így tavasszal gyorsan kiszárad.

 

„Március végén már száraz földeket láthatunk, aztán pedig hirtelen beköszöntenek a nagy melegek. Az utóbbi években azt láthattuk, hogy áprilisban már megérkezik a nyár”

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!