Nyitókép: express.co.uk

 

A megegyezés nélküli Brexit után már nem lesz olyan kifizetődő brit egyetemekre jelentkezni a külföldi diákoknak. A brit felsőoktatási intézmények ugyanis harmadik országbeli személyekként kezelhetik majd az uniós diákokat, akikre így magasabb tandíj lesz érvényes. Szlovákiába visszatérni sem lesz épp fájdalommentes: a szlovákiai egyetemeken különbözeti vizsgát kell majd tenniük – derül ki a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap keddi cikkéből.

 

Ez elsősorban a 2020-tól jelentkezőkre vonatkozhat – amennyiben bekövetkezik a kemény Brexit. A jelenleg Nagy-Britanniában tanulók várhatóan az eredeti feltételek mellett fejezhetik be tanulmányaikat. A Külügyminisztérium közlése szerint a 2018-ban és 2019-ben felvételt nyerő diákoknak még nem kell drágább tandíjjal számolniuk. Hogy mi lesz ezután, kérdéses.

 

A megegyezés nélküli Brexit esetén ugyanis az európai (kontinentális) diákok harmadik országnak fognak számítani Nagy-Britannia szempontjából, és az ilyen személyekre a jelenlegi tandíj többszöröse vonatkozhat. Hogy pontosan mennyivel nőnének a költségek, az iskolánként változó. A brit Külügyminiszter nem nagyon kertel, a sajtó kérdésére megerősítette, hogy az európai diákok „valószínűleg magasabb tandíjat fizetnek majd”.

  hirdetes_300x300   

 

Raši: Mivel a brexit sok szlováknak problémát okozhat, ezért szívesen látjuk őket itthon

 

Diákhitel

 

Ráadásul az állami diákhitel sem vonatkozhat a harmadik országbeli diákokra, így ezt a lehetőséget is elveszthetik az európai fiatalok. Persze korai még a legrosszabbra számítani. Kemény Brexit esetén London és Pozsony külön megállapodása dönt majd a dolgok alakulásáról. A statisztikák szerint Nagy-Britanniában mintegy 200 ezer európai egyetemista tanul, közülük 1379 a szlovákiai (megjegyezzük, két diákot is megszólított a HN a kérdésben, mindkettő magyar volt).

 

Ha minden rosszul alakul, akkor a brit diplomával hazaérkező szlovákiai fiataloknak különbözeti vizsgát kell majd tenniük. A legtöbbet az orvosok, gyógyszerészek és szülész asszisztensek veszíthetik, nekik visszatérve nem csak különbözeti vizsgával kell számolniuk, de kötelező továbbképzéssel is.

 

Kemény Brexit esetén az európai diákok búcsút mondhatnak az Erasmus+ programnak is. A programban Nagy-Britannia 2020-ig vesz részt, a folytatás szintén kérdéses és a két ország kormányának megállapodásától függ. Az Erasmus programban évente 500 szlovákiai diák vesz részt.

 

Brexit: ingyen kérhetik a letelepedési engedélyt az EU-s polgárok

 

Hard Brexit helyett no-Brexit

 

Hogy bekövetkezik-e a kemény Brexit, egyelőre nem lehet előrejelezni, bár a politikusok mindent megtesznek azért, hogy úgy tűnjön, nem akarnak megállapodást elérni.Nagy-Britanniában patthelyzet alakul ki, miután Theresa May a Brexit-megállapodásával csúfosan elbukott az brit alsóházi szavazáson, de túlélte a bizalmatlansági szavazást. Most nevében új megállapodás-tervezetet dolgozott ki, amely azonban kísértetiesen hasonlít az előzőhöz.

 

A kemény Brexit komoly gazdasági problémákat vetne fel az Egyesült Királyságban, dugók alakulnának ki a kikötőkben, bizonyos gyógyszerek és speciális termékek elérhetetlenné válnának a La Manche csatorna mindkét oldalán. A katonaság elkezdett készleteket felhalmozni, és vannak olyan átlagpolgárok, akik szintén ezt teszik. Bizonyos forgatókönyvek országos szintű zavargásokra, tüntetésekre számítanak.

 

A kemény Brexitnek megvan tehát az ára a britek számára is. A másik lehetőség, hogy egyáltalán nem lépnek ki az Unióból. A kérdés, hogy ezt hogyan érjék el. Egy új népszavazás kiírása egyáltalán komoly társadalmi feszültség forrása lenne. A Brexit egyoldalú politikai leállítása a parlamenti többséget gyakorlatban birtokló Munkáspárt szavazóinak nem tetszene. Így marad a kivárás a lehetősége: Theresa May jó eséllyel a Brexit-tárgyalások meghosszabbítását fogja kérni. Ez akár újabb másfél év huzavonát jelenthet.

 

A brit hadsereg már készleteket halmoz fel a kemény Brexit esetére

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!