Nyitókép: Budapest, 2019. február 10. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnap délután tartotta évértékelő beszédét a budapesti Várkert Bazárban. Beszélt a magyar gazdaság sikereiről, a szegénység felszámolása érdekében tervezett intézkedésekről és egy nagyszabású családtámogatási akciótervről is.

 

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, 2009-ben, a baloldali kormányzás vége felé közös vagyonunkat, tartalékainkat és a jövő lehetőségeit is felélték. Azt mondta, Magyarországnak nemcsak válságkezelő csomagokra, hanem teljes megújulásra, új irányra van szüksége. Ma a házasságkötések száma nő, a csecsemőhalandóság csökkent, a foglalkoztatás 55-ről 70-százalékra nőtt, a munkanélküliséget az egyharmadára vágtuk, a jövedelmeket folyamatosan növelik, a minimálbért több mint duplájára emelték – sorolta.

 

Harc a szegénység ellen

 hirdetes_300x300  

 

Orbán Viktor kijelentette: tíz év közös munkájának eredményeként a magyarok ismét hisznek a jövőjükben. Kiemelte azonban, hogy „ne kerteljünk, még mindig százezrek élnek mélyszegénységben”.  Elmondta,

 

„2010 óta több mint 1 millió ember tört ki a szegénységből, ezt nem mi mondjuk, hanem az Európai Unió. 2010-ben még a lakosság 23 százaléka élt nélkülözésben, míg 2017-ben pedig 10 százalék. A helyzet javult, de ez még így is elfogadhatatlan. Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon.”

 

Úgy fogalmazott: „Ulti ellen ásszal, szegénység ellen munkával.” Mindenkinek lesz munkája, otthona, minden gyermeknek lesz bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv, lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes idős kor is – sorolta Orbán Viktor.

 

A magyar miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy Magyarország a népességét tekintve a 88. helyen áll a világ országai között, de a 34. legtöbbet exportáló ország. A nemzeti büszkeségnek gazdasági alapja is van, hiszen a magyar mérnökök és munkások teljesítménye 54 hellyel előrébb sorolja az országot.

 

„Vannak válaszaink arra, ha a világgazdaság lassul, és nem adjuk fel azt a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékkal meghaladja az EU átlagát. A legnagyobb eredményeink még hátravannak, csak most lendültünk bele”

 

fogalmazott.

 

Budapest, 2019. február 10., Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Brüsszel az internacionalizmus fellegvára

 

Az európai politikára kitérve elmondta, hogy az új internacionalizmus fellegvára Brüsszel, eszköze pedig a bevándorlás. Szerinte vannak, akik nemzetek nélküli világot, nyílt társadalmat akarnak, nemzetek feletti világkormányt „eszkábálnak”, és ma is külföldről irányítják őket. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a bevándorlóországokban keresztény-muszlim világ jön létre folyamatosan zsugorodó keresztény aránnyal. Azonban „nekünk, közép-európaiaknak még megvan a saját jövőnk” – hangsúlyozta.

 

A magyar kormányfő nagyszabású, 7 pontból álló családtámogatási akciótervet jelentett be. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt kilenc évben a magyar kormány megduplázta a családok támogatását, ami arányaiban egész Európában a legmagasabb.

 

  1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását: minden 40. év alatti nő 10 millió forintos kedvező kölcsönben részesülhet első házassága után. Első gyermek megszületésekor 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek után a tőke harmadát el is engedik, a harmadik gyerek után pedig az egészet.
  2. Bővítik a csokot is: ma két gyermeket vállaló fiatal házaspár 22 millió, 3 gyermeket vállaló 35 millió forint támogatást kap. Néhány héten belül jön a falusi csok is.
  3. Eddig a harmadik és minden további gyermek után egymillió forintot vállaltak át a jelzáloghitelből. Ez is bővül: a második gyermek után ezentúl 1 milliót, a harmadik után 4 milliót, minden utána következő gyermek után pedig 1-1 millió forintot vállal át az állam.
  4. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek, életük végéig nem kell szja-t fizetniük.
  5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját: akik legalább 3 gyereket nevelnek, azok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
  6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 3 év alatt 21 ezer új bölcsődei helyet hoznak létre, ebből az idei év végéig még 10 ezer megvalósul. 2022-ben már minden szülő bölcsődébe viheti gyermekét.
  7. Jön a nagyszülői gyed: ha a szülők úgy döntenek, akkor a nagyszülők maradhatnak otthon gyeden helyettük.

 

A magyar kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre – mondta a kormányfő. Emellett a középiskolások nyelvtanulását is támogatják, a jövőben a 9. és 11. évfolyamon tanuló diákok két hetes külföldi tanulmányutakon vehetnek részt, melynek költségeit az állam állja.

 

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

 

– zárta beszédét Orbán Viktor.

 

Budapest, 2019. február 10. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2019. február 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

 

MTi, VG.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!