Nyitókép forrás: Budapest, 2019. február 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

A mostani haderőfejlesztés célja, hogy bármilyen irányból érkező katonai támadást el tudjon hárítani a Honvédség a NATO segítsége nélkül – fogalmazott Orbán Viktor a Figyelő magyarországi lapnak nyilatkozva. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy a magyar hadseregnek a NATO nélkül is képesnek kell lennie megvédenie az országot, és hogy támogatja a közös európai hadsereg létrehozását.

 

A hét elején Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közép-európai körútjának első állomásaként Budapesten tett látogatást, ahol Orbán Viktor magyar kormányfővel és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel is tárgyalt, többek között a magyar-amerikai kapcsolatokról, az orosz és kínai befolyási fenyegetésről és az energiabiztonságról.

 

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor a Figyelőnek beszélt egy középhatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről is.

  hirdetes_300x300   

 

„Ennek a fegyverzetelemnek a beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba, amelynek a végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni.”

 

mondta. Hozzátette, nem gondolja, hogy „Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni”. Mivel a katonai biztonság kapcsán ma Oroszország az egyik legfontosabb kérdés, ezzel kapcsolatban a magyar miniszterelnök rögtön le is szögezte, hogy az „orosz magyar viszony fontos számunkra, de nekünk Magyarország katonai biztonsága az első.”

 

Mi a gond az Északi Áramlat 2-vel? Miért nő az orosz gázfegyvertől való félelem?

 

Orosz befolyás és energiabiztonság

 

Pompeo szlovákiai látogatásából is egyértelmű, hogy az USA aggódik az orosz befolyás közép-európai növekedése miatt, amelyet a német-orosz Északi Áramlat 2 projekt megvalósulása erősíthet fel. Orbán szavait abba a kontextusban is érdemes figyelni, hogy Washington a NATO-n túl kétoldalú stratégiai kapcsolatokra is törekszik Közép-Kelet-Európában.

 

Orbán elmondta, hogy Oroszországgal a „lehető legélénkebb” gazdasági együttműködésre törekszik Magyarország, de katonai kérdésekben a közös európai hadsereg elkötelezett híve marad.

 

Orbán az energiabiztonsággal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország érdekelt az Északi Áramlat déli ikertestvérének megépülésében, mert „az Ukrajnán keresztül érkező gáz jövője kérdéses”. Hangsúlyozta a román fekete-tengeri ház kitermelésének fontosságát.

 

Az amerikai cseppfolyósított gázt elosztó horvát LNG-terminál kapcsán annyit mondott, „magyarok vagyunk, nem balekok”, senkitől sem fogunk a piaci ár felett vásárolni energiát.

 

Gázjátszmák: Oroszország és a Nyugat harca a piacokért Szíriától Szlovákiáig

 

Németh Szilárd: A legfontosabb a katona

 

A magyar hadsereggel kapcsolatban Németh Szilárd, a magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adott interjút a Magyar Nemzetnek február 14-én, amelyben elmondta, A honvédségnek, a honvédelem ügyének nagyon sok kárt okozott a balliberális kormányok által végzett haderő-leépítés.

 

„2010-re szó szerint legatyásították a hadsereget. Gyurcsányék arra a hazugságra alapozva, hogy nem kell magyar honvédség, majd a NATO megvéd, sok más mellett szinte teljesen felszámolták a páncélos-, tüzér- és páncéltörő-képességet, a műszaki alakulatokat. Szinte nullára csökkent a bevethető helikopterek és a szállító repülőgépek száma. A legfontosabb tényezőt, a magyar honvédet pedig méltatlan élethelyzetbe hozták.”

 

Németh Szilárd elmondta, hogy a Zrínyi 2026 program keretében az emberi és műszaki technika fejlesztése is zajlik.

 

„A legfontosabb a katona, a magyar honvéd. Nem mindegy, hogy milyen katonákból áll a sereg.”

 

fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy míg 2010-ben a magar tartalékosok száma 17 (!) volt, mára 8 ezerre nőtt.

 

„A szállítókkal az új eszközökre – melyeket a katonák igényei alapján választanak ki – olyan szerződést kell kötni, amely egyszerre szolgálja az ország gazdasági és honvédelmi érdekeit. Az új egyéni felszerelés mintegy százhúsz tételből áll össze, közte új, hazai kézifegyverekkel”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.