Nyitókép: termeszettar.hu

 

Feloldják a Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigetcsoporton a jegesmedve-invázió miatt bevezetett szükségállapotot – közölte Zsigansa Muszin településkörzeti elöljáró hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

 

A szükségállapot, amelyet február 9-én vezettek be, miután 52 jegesmedve bukkant fel Belusja Guva településen és annak közelében, kedden 0 órakor ér véget. A régióba múlt csütörtökön az orosz természetfelügyeleti szolgálat (Roszprirodnazor) egy tudósokból és szakértőkből álló csoportja érkezett, amely megállapította, hogy az állatok elvándoroltak a környékről.

 

A medvék behatoltak szolgálati és lakóépületekbe, egyes esetekben agresszívan viselkedtek. A ragadozók felbukkanásának lehetséges okai között említették a szakemberek a klímaváltozást, az évszakhoz kötődő vándorlást és a nyitott szeméttárolók jelenlétét.

 hirdetes_810x300  

 

„Belusja Gubában és környékén az előző nap egyetlen medvét sem észleltek. Más települések környékén is kisebb számban bukkantak fel az állatok, mint múlt héten” – hangzott a Roszprirodnazor hétfőn kiadott közleménye.

 

A környéket továbbra is tudósokból, katonákból és a helyi önkormányzat képviselőiből álló csoport fogja megfigyelni. Ha medvét találnak, azt megpróbálják majd elkábítani, hogy jeladót erősítsenek rá.

 

Muszin a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a medvék a riogatásukra összeállt csoportok erőfeszítéseinek, valamint a fagynak köszönhetően vonultak el az elmúlt napokban megszilárdult jégfelületen.

Az Északi-sarkvidéken tapasztalható, egyre nagyobb térséget érintő olvadás miatt az állatok egyre délebbre keresnek élelmet maguknak. Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, a környéken soha nem volt ennyi belőlük.
A jegesmedve védett faj, az állatokat kizárólag önvédelemből, végszükség esetén szabad lelőni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!