Pszichológus: a szülő 1 és szülő 2 elnevezés a többségi családokat diszkriminálja - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Mindennapjaink

Pszichológus: a szülő 1 és szülő 2 elnevezés a többségi családokat diszkriminálja

Inkább a szülők nevét kellene használni a dokumentumokban

Nyitókép: ketkes.com/illusztráció

 

Földi Rita klinikai szakpszichológus szerint a francia iskolai dokumentumokban az anya és apa megjelölést felváltó szülő 1 és szülő 2 megnevezés a többségi családokhoz tartozó gyerekeket diszkriminálná.

 

A szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn felhívta a figyelmet arra: problémát jelent, hogy melyik szülő kapja az egy, melyik a kettő elnevezést és miért.

 

Az anya és apa, valamint szülő 1 és szülő 2 helyett azt javasolja, használják inkább a szülők nevét a dokumentumokban.

SJE Nyílt nap

 

A megnevezésről függetlenül egyébként a gyerekek érzékelik, tudják, hogy más családok miben különböznek a sajátjuktól – tette hozzá.

 

A francia nemzetgyűlés múlt kedden első olvasatban elfogadta, hogy az iskolai dokumentumokban a gyerekekért felelős jogi személyek nemére ezentúl nem történik utalás: a korábbi apa és anya megjelölést hivatalosan a szülő 1 és szülő 2 elnevezés váltja fel. A módosítást annak a törvényjavaslatnak a keretében fogadták el, amely a gyerekek tankötelezettségének alsó korhatárát az eddigi 6-ról 3 évre szállítja le, azaz kötelezővé teszi az óvodába járást, a felső határt pedig felemeli 16-ról 18 évre.

A kormánypárti képviselők szerint a társadalmi egyenlőség miatt kellett az intézkedést elfogadni, azért, hogy “senki ne érezze magát egy meghaladott családmodell miatt kirekesztve.”

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket