Közel egy órás sajtótájékoztatón magyarázták álláspontjukat a nagyszarvai BKŽ Kezdeményezés képviselői, akik szlovák alapiskolát nyitnának a szinte színmagyar csallóközi faluban.

 

Az esemény során többször is hivatkoztak a Körkép.sk-n megjelent korábbi tényfeltáró cikkeinkre, melyek – azok igazságtartalma miatt – láthatóan kellemetlenül érintették őket. Ilyen volt például a kolonizáció fogalma, melyet többször is megemlítettek, elhatárolódva tőle azzal, hogy „Szlovákiában egy szlovák már hogyan kolonizálhat?”

 

Újkori szlovák kolonizálás a Csallóközben. A nagyszarvai szlovák iskolaalapítás háttere

 

  hirdetes_300x300   

Miről is van szó, röviden

 

Három kellően nemzeti érzelmű és megfelelő kormányzati és mediális kapcsolatokkal rendelkező személy, Brontvajová, Kriško, Žárová (BKŽ) Nagyszarvára betelepülve eldöntötték, hogy szlovák iskolát nyitnak a községben. Ehhez pedig minden lehetőséget megragadnak, nem riadva vissza akár attól sem, hogy országos szinten nemzetiségi ügyet kreálva, a magyarok elnyomásaként tálalják a médiában az egészet.

 

Jobbról: Brontvajová, középen Žárová, bal oldalt a Smeres kormányzatok alatt több száz millió eurós forgalmat lebonyolító Tempest, a.s. vezetője, Kriško és felesége, Krišková. Kép: Körkép.sk

 

A nagyszarvai őslakos magyarok eközben egyelőre kitartanak, egységüket a legutóbbi helyhatósági választások eredményei is jól mutatják. A referendumként is értelmezhető önkormányzati voksolás megmutatta, hogy a falubeliek a jövőbeli nagy szlovák település helyett inkább egy élhető, kis magyar községre szavaztak.

 

A mai sajtótájékoztatón, melyet a Körkép.sk élőben közvetített, és melyen a Körkép.sk főszerkesztője, Király Zsolt, és a szervezők csörtéje is látható (az alábbi videó 26.percétől), kiderült, hogy a BKŽ igyekezetei egyelőre nem vezettek eredményre, ami kellően frusztrálja is őket. A felvétel itt megtekinthető.

 

 

Kérdésünkre, hogy a helyi önkormányzat által felkínált rövid és hosszú távú megoldás miért nem elfogadható számukra, nem érkezett egyértelmű válasz. Ha csak azt nem vesszük annak, hogy legyen szó akár a közel légi iskoláról mint lehetőségről (azonnali megoldás), vagy hosszútávon a macházai szlovák alapiskola megépítéséről, a három szlovák család számára egyik sem elfogadható, mert kerül, amibe kerül, ők Nagyszarvát nézték ki maguknak.

 

Nemzetiségi ügyről van szó, melyben fontos szerepet játszanak az érzelmek. Emiatt sincs illúziónk arról, hogy a jelen levő szlovák sajtó az esti híradásokban majd kellő színezettel mutatja majd be a „magyarok által elnyomott szlovákok“ harcát.

 

A Nagyszarvára betelepült, és most követeléseikkel előálló szlovákok. Kép: Körkép.sk

 

Az biztos, hogy félinformációikkal, hangulatkeltésükkel szemben csak a tények, a világos érvelés és a nyilvánosság állhat. A nagyszarvaiaknak végig kell vinniük, amit vállaltak, cáfolniuk a BKŽ állításait, és bemutatniuk megoldási javaslataikat (Lég, Macháza, stb.). Különben előbb-utóbb győz a szlovák közhangulat és megnyílik a szlovák alapiskola a faluban.

 

Király Zsolt

A témában megjelent korábbi cikkeink ITT találhatók.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.