Nyitókép: turul.info/archív

 

frissítve: 2019.03.11., 13:31

 

Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.

 

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Prágai Magyar Plébánia és az Együttélés politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 62. évfordulója alkalmával.

 hirdetes_300x300  

 

Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát. A szónokok, köztük Boros Miklós Magyarország prágai nagykövete, külön kiemelték, hogy március végén megkezdődik Esterházy János boldoggá avatásának pere, amely a jövőben elősegítheti a volt politikus teljes rehabilitációját is.

 

A beszédeket követően a csehországi és szlovákiai magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a politikus emléktáblájánál.

 

A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer áldozatait névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhunyt Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba.

 

A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat is jelképezi.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.