Nyitókép forrása: 9news.com.au

 

Vasárnap az Ethiopian Airlines etióp állami légitársaság egyik járata 157 emberrel a fedélzetén lezuhant mindössze hat perccel a felszállás után. A katasztrófát senki sem élte túl. A gépen négy szlovák állampolgár tartózkodott, köztük Anton Hrnko SNS-es parlamenti képviselő felesége, fia és lánya.

 

A tragédia után 6 órával az is megerősítést nyert, hogy a gép a Boeing viszonylag új gyártású 737 MAX 8-as típusa volt, és a sajtóban olyan információk is megjelentek, hogy pilótahiba történhetett. Csakhogy fél évvel ezelőtt ugyanez a MAX 8-as típusú gép zuhant a Jáva-tengerbe 189 utassal a fedélzetén 13 perccel a felszállás után. Annak a szerencsétlenségnek sem voltak túlélői.

 

 hirdetes_300x300  

 

A nyilvánvaló hasonlóságok miatt Etiópiában és Kínában utasították a helyi légitársaságokat, hogy meghatározatlan ideig ne engedjék felszállni a Boeing 737 MAX 8-asokat. Az amerikai repülőgépgyártó pedig elhalasztotta az új, 425 utas szállítására alkalmas, a világ legnagyobb kétmotoros utasszállítójának, a 777X-nek a bemutatását.

 

Az óvatoskodás nem véletlen. A fé évvel ezelőtti katasztrófa után a Boeing legalábbis gyanúsan viselkedett. A szintén tragikus sorsú indonéz, 189 embert szállító JT610-es járat, amely októberben csapódott a tengerbe, röviddel a felszállás után jelezte, hogy a mindössze két hónapja vásárolt új gép sebességjelzője (AOA szenzor) meghibásodott. Később az is bizonyítást nyert, hogy az AOA rendszer a gép utolsó pár útjánál is befuccsolt.

 

Egyes szakértők szerint ez önmagában még nem ok a katasztrófára, ugyanis a pilótákat – legalábbis a világ nyugati felében) arra is kiképzik, hogy bizonyos műszerek nélkül is irányítani tudják a gépet. Az azonban azóta sem tisztázott, hogy megfelelően voltak-e kiképezve a pilóták, és hogy volt-e egyáltalán elég idejük reagálni a sebességmérő meghibásodására.

 

Az épülő új Boeing 777X. Tekintélyes nagyság, csak épp megkérdőjeleződött a jövője. Kép forrása: MetrAirportNews.com

 

A Boeing akkor természetesen azzal védekezett, hogy több mint 10 ezer gépe szállít utasokat szerte a világban, ami a világ összes légiflottájának a felét jelenti. Félve az Airbus által igencsak keményen ostromolt vezető pozícióját, közvetlenül nem ismerte el, hogy a sebességmérő lehet a ludas. A JT610-es jára esetében az indonéz hatóság adott ki közleményt a hibás AOA rendszerről, a Boeing pedig hallgatott, csupán csendben kiadott egy bulletint arról, hogyan kell eljárnia a pilótának az AOA rendszer meghibásodása esetén. Csak azután ismerte el a rendszer hibáját, hogy a nemzetközi média erre kényszerítette.

 

Az etióp légikatasztrófa komoly anyagi problémát jelenthet a Boeing számára, ezért valószínű, hogy nem fogja egykönnyen elismerni felelősségét, ha meg is állapítják azt. Az indonéz gép lezuhanása 300 milliós bevételkiesést szenvedett el, ám Etiópia után mégtöbbet veszíthet: épp február végén jelentette be, hogy 12,7 milliárd dollár értékben100 737 MAX típusú gépet rendelt tőle a vietnami VietJet, ebből 20 darab lenne a MAX-as típus, 80 a nagyobb MAX 10-es.

 

Légikatasztrófa Etiópiában: 4 szlovák állampolgár volt a fedélzeten, köztük Anton Hrnko (SNS) felesége, lánya és fia

 

A Boeing a világ országaitól több mint 5000 darab MAX 8-asra kapott rendelést, könnyű kiszámolni, hogy egy több mint 500 milliárd dolláros üzlet miatt aggódhat az amerikai vállalat.

 

Az Európában is működő légitársaságok közül a vitatott repülőgéptípussal szállít embereket többek között az Air Canada, az United Airlines, az American Airlines, a LOT Polish Airlines, az Air Italy és a TUI Group is. A Ryanair is vásárolt MAX 8-asokat (135 darabot), de még nem állította őket üzembe.

 

A fentiekből egyértelmű, hogy az etiópiai szerencsétlenség az egész repülőgépipart és a légitársaságokat is alapjaiban rengeti meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.