Nyitókép: MTI

 

Március 15. a nemzeti egység ígérete, arra emlékeztet, hogy „a hétköznapi könyöklés és a hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Múzeumkertben rendezett márciusi 15-i ünnepségen.

 

„Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában” – mondta a kormányfő.

 

Úgy fogalmazott: 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem az, „kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn. Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való”.

 hirdetes_400x285  

 

Nem volt, nincs és nem lesz mégoly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna – tette hozzá.

 

Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, „valójában sohasem győztek le bennünket”: „itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük”.

 

„Voltunk, vagyunk és leszünk. A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. És így lesz újra és újra, amíg világ a világ. Ez a legnagyobb diadal, amit egy magunkfajta európai nemzet arathat a birodalmak felett” – mondta a miniszterelnök.

 

Morawiecki: Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért

 

Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért, és ahogy 1848-’49-ben most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll  – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken a Múzeumkertben, a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából rendezett állami rendezvényen.

 

A lengyel kormányfő beszédében emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőért szeretnének.

 

Úgy fogalmazott, egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért akik hisznek a „hazák Európájában”, olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.

 

Orbán: Magyarországon, ha szabadság van, minden van

 

A miniszterelnök szerint Magyarországon, ha szabadság van, minden van: „boldog békeidők, biztonság, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet”.

 

Orbán Viktor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a budapesti Múzeumkertben tartott ünnepségen kiemelte: „nekünk a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a céljainkhoz”.

 

„S mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát, amelynek haszna, értelme és gyümölcse van” – sorolta.

 

Megjegyezte: ezért a szabadság nekünk „nem elvont idea, hanem maga az élet; lélegzetvétel, vérkeringés és szívdobbanás”.

 

A kormányfő hangsúlyozta: s mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára.

 

A ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki – közölte.

Orbán Viktor azzal zárta beszédét: „Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.