Nyitókép: körkép.sk/kpa

 

Március 15-én a járás több pontján is megemlékeznek az 1848/49-es szabadságharc hőseiről, többek között Léván, Ipolyságon, Zselízen, Farnadon, Lekéren és Érsekkétyen is.

 

A lévai megemlékezésre és koszorúzásra a városi köztemetőben lévő hősök emlékművénél kerül sor. Az ünnepség részeként megáldásra kerül Várady János újraállított síremléke, majd 18 órai kezdettel szervezik meg a Petőfi szellemében című ünnepi műsort a lévai zsinagógában.

 

 hirdetes_400x285  

 

Az ipolysági megemlékezés 18 órakor kezdődik a városi temetetőben található Megbékélés Kapujánál.  Az ünnepi műsorra a városháza színháztermében kerül sor 19 órai kezdettel. Fellép: Sendergő Gyermek Néptánccsoport, Musica Aurea Énekegyüttes, Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Szondy György Gimnázium és a Pongrácz Lajos Alapiskola. Ünnepi beszédet Csáky Pál, az MKP EP-képviselője mond.

 

 

Zselízen a Magyar Házban kezdődik a megemlékezés 16 órától, az ünnepi műsorra 17 órai kezdettel kerül sor a kultúrházban. Farnadon 17 órára várják a megemlékezőket a múzeum udvarán, Érsekkétyen a kultúrházban kerül sor az ünnepi megemlékezésre ugyancsak 17 órai kezdettel. Lekéren március 16-án emlékeznek a szabadságharc hőseire.

 

 

 

 

 

Március 16-án, szombaton kerül sor a Lábita Színház (Cserník Szende) Meselélek című előadására az Ipolysági Városi Könyvtárban. Az előadás mellett kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket. Kezdés: 9:30

 

 

A lévai Szent László Kör a Dr. Kucsera Ferenc emlékév alkalmából szeretettel meghívja Önt az Emlékezzünk Dr. Kucsera Ferenc lévai születésű mártír szentendrei káplánra halálának centenáriumi évében c. előadásra, melyre március 19-én kerül sor  lévai Revicky Házban. Előadó: Müller Péter

 

 

A Szövetség a Közös Célokért társulás március 21-én, csütörtökön Civil információs napot tart 9.00 – 15.00 óra között a társulás területi irodáiban, így Ipolyságon is (Rotarides utca 19.). A Civil információs nap célja többek között a magyar és külhoni magyar kapcsolatok erősítése, együttműködések kiépítése, partnerségi kapcsolatok elősegítése, a felvidéki magyar szervezetek tájékoztatása a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Visegrádi Alap és egyéb határon átnyúló pályázati lehetőségekről. A civil információs napra szeretettel várják a felvidéki és magyarországi civil szervezetek képviselőit.

 

 

Összeállította Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!