Rimaszombatban a Petőfi háznál a cserkészek koszorúztak a Kerecsen-motorosok társaságában, a Tompa téren levő Petőfi szobornál pedig a város magyarjai emlékeztek és koszorúztak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetére. Az ünnepi beszédet MUDr. Hizsnyan Géza mondta.

 

Hizsnyan Géza beszédében nem frázisokat pufogtatott, hanem napjaink valós problémáiról szólt. Hová is jutottunk? Ott tartunk-e, véghezvittük-e azt, amit a forradalmaink üzentek nekünk? Eljött-e a hőn áhított szabadság? Elmondhatjuk-e, hogy igen, eljött a szabadság és ez megmutatkozik a mindennapjainkban, megmutatkozik az emberi kapcsolatokban, megmutatkozik a kulturális, az üzleti kapcsolatokban és egyéb társadalmi csoportok kapcsolataiban?

 

Sajnos, nem mondhatjuk el, hiányzik az emberekből az ehhez alapvetően szükséges egymás iránti tisztelet. Sajnos, ember embernek farkasa, a magyarnak is legnagyobb ellensége a magyar lett. És ami a legszomorúbb, hogy ez kezd egy természetes állapot lenni társadalmunkban. Olyan időket élünk, amikor a hitványság kezd erény lenni az emberek szemében.

 

 hirdetes_810x300  

Az emberek figyeltek, érezték, hogy Hizsnyan Gézának igaza van.

 

 

A megemlékezés aktusa illendően tiszteletteljes volt. A beszéd, a fiatalok műsora, a koszorúzás, a jelenlévők nagy száma mind-mind ezt bizonyítja. Kellemes meglepetésként   könyvelte el mindenki, hogy a koszorúzási ünnepségen részt vett az újraválasztott fiatal szlovák képviselők küldöttsége is Jaroslav Maczenauer vezetésével. Szép gesztus.

 

A jelenlévők között megint téma volt Petőfi Sándor szobra a Tompa téren. Vajon meddig fog tudni a rimaszombati magyarság itt ünnepelni és koszorúzni? Bizony, ez nagy kérdés. A gyönyörű téren ugyanis a közelmúltbanTompa Mihály szobrát visszatették az eredeti helyére, viszont Petőfi Sándor szobrának már más, méltó helyet kellett volna találni a városban. Erről szól a műemlékvédők legutolsó határozata. Van egy olyan elképzelés is, hogy itt kell hagyni a szobrot, sőt ki kell bővíteni a teret Arany János szobrával is. Rimaszombat ezzel egyedülálló hármast alakítana ki az egész Kárpát-medencében. Szép elképzelésnek indult ez, csakhát a kezdeményezőknek következeteseknek kellene lenniük. Az elképzelésüket már át kellett volna vinniük, vagy pedig Petőfinek kellett volna már találniuk megfelelő helyet a városban. Ezt meg kell tenni rövidesen, különben ezek a kérdések esetleges politikai alkuk, vagy tisztességtelen zsarolások tárgyai lehetnek a város vezetésének a döntései alkalmával a közeljövőben.

 

Fennáll a veszélye, hogy mint már olyan gyakran az utóbbi időben megint a magyarság fogja húzni a rövidebbet.

 

További képgalériánk:

 

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.