Nyitókép: Orbán Viktor Fb-oldala

 

A Nézőpont Intézet online villámkutatást végzett, melyből kiderült, hogy a magyarok kétharmada (65 százalék) szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, csupán egynegyedük (24 százalék) szerint kell elfogadni, hogy más vallások és kultúrák is megvessék a lábukat a kontinensen.

 

Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy Európának meg kell őriznie a keresztény kultúráját, a kormánypárti szimpatizánsok körében ez a gondolat egyöntetű támogatásra talál (83 százalék), sőt még az ellenzéki szimpatizánsok körében is többen gondolják így (48 százalék), mint amennyien a multikulturalizmust támogatják (36 százalék).

 

Mindössze a magyarok negyede (24 százalék) szeretné, hogy a liberalizmus legyen az Európai Unió legfontosabb értéke, két és félszer ennyien (58 százalék) mondták azt, hogy inkább a kereszténység.

 hirdetes_400x285  

 

Emellett a villámkutatásból kiderült az is, hogy a magyarok kétharmada (65 százalék) örül annak, hogy az utóbbi években a korábbinál is jobbak lettek a lengyel-magyar kapcsolatok, még az ellenzékiek körében is többséget élvez ez az álláspont. Ezzel összefüggésben közel kétszer annyi magyar örült (49 százalék) annak, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólalt a március 15-i ünnepi rendezvényen, mint amennyien nem örültek ennek (26 százalék).

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet Magyar Nemzet megbízásából végzett, a teljes felnőtt népességre nem kor és iskolai végzettség szerint reprezentatív online közvélemény-kutatása 600 fő megkérdezésével történt, a 2019. március 15-én.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!