Nyitókép forrása: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Az Európai Parlament az EU 2017-es költségvetése kapcsán elfogadott számadások vonatkozásában élesen bírálta Szlovákiát az agrártámadások szétosztásának gyakorlata miatt. Az EP-képviselők az EU által biztosított agrártámogatási összegek felhasználásának aránytalansága miatt emeltek szót.

 

Annak ellenére, hogy a 250 hektárnál nagyobb földterülettel rendelkező vállalatok csak az összes gazdaság 1,1 százalékát teszik ki, az uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások 22,1 százalékát kapják meg.

 

Ezek az aránytalanságok ráadásul az elmúlt időszakban tovább nőttek, nem csak Szlovákiában, de Csehországban is, ahol a támogatást igénylők 7 százaléka kapja meg a pénzek 70 százalékát.

 hirdetes_300x300  

 

Az agrártámogatások elvileg azt a célt szolgálnák, hogy a szlovák piac megnyitása okán jelentkező kiélezett versenyt közvetlen pénzügyi dotációkkal ellensúlyozza. A problémákra azonban legutóbb a Pénzügyminisztérium mellett működő Árérté Értéket agytröszt is felhívta a figyelmet: az összes támogatás 94 százaléka egy szűk, 20 százalékos réteg kezébe kerül.

 

A kis és közepes gazdák csak az agrártámogatások elenyésző részét kapják, miközben a saját földjükért a konkurens nagyvállalatokkal, a termékeik tisztességes áron történő eladásáért a kiskereskedelmi láncokkal, jogaikért pedig a kormánnyal kénytelenek hadakozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!