Nyitókép: Shutterstock

 

A környezetvédelmi minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak veszélyes, de tilos is a száraz fű, az aljnövényzet, a falevelek és az ágak elégetése. A törvény értelmében ezért a tettért akár 1500 eurós bírságot is kiróhatnak a polgárokra. A jogi személyeket pedig 4000 eurótól 350 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják.

 

„A fűégetés nemcsak a környezetet teszi tönkre, de elpusztítja az élőlényeket, hatalmas gazdasági károkat okoz, illetve az emberi életeket is veszélyezteti. Mindemellett károsítja a talaj felső rétegét és elpusztítja azokat az apró élőlényeket, amelyek a nagyobb állatok táplálékát jelentik”

 

–  mondta a környezetvédelmi tárca.

 hirdetes_300x300  

 

A minisztérium szerint törvényes mód is van arra, hogy megszabaduljunk a száraz, biológiailag lebomló hulladékoktól. A polgárok az ilyen hulladékokat komposztálhatják vagy a biohulladék gyűjtésére szolgáló barna konténerben helyezhetik el. Ezeknek a konténereknek az elszállítása az adott település kötelessége, ahogyan az is, hogy az így összegyűjtött hulladékot feldolgozza.

 

Amennyiben valaki fű vagy növényzet égetésének szemtanújává válik, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót, a rendőrséget (158) vagy a városi rendőrséget (159).

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!