Nyitókép forrása: idnes.cz

 

Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat – ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrálisnál.

 

„A legrosszabbat elkerültük, még ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek”- tette hozzá Emmanuel Macron. Szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

 

Az MTI beszámolói szerint számos ország és város fejezte ki szolidaritását Franciaországgal szemben a gótikus székesegyházban keletkezett felbecsülhetetlen kár miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök orosz restaurátorok segítségét ajánlotta fel, Lengyelország is felajánlotta segítségét. A lengyel kormányfő jelezte, hogy a Notre-Dame helyreállítása lehet „Európa újjászületésének szimbóluma”.

 hirdetes_300x300  

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte, Magyarország anyagi segítséget ajánlhat fel és szervezési-koordinációs feladatokat vállalhat a párizsi katedrális megmentése érdelében.

 

Közben több magyarországi város pénzadományokat ajánlott fel a katedrális helyreállításához. Szeged és Székesfehérvár is10 ezer eurót ajánlott fel.

 

Közben arról is jelentek meg információk, hogy valószínűleg nem lehet teljesen az eredeti techonlógiával az eredeti állapotában felújítani  a Notre-Dame tetőszerkezetét. Az ok meglepő: ma már nem nőnek olyan hatalmas fák Franciaországban, mint a katedrális épülésekor.

 

Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették. A hétfői tűzben a nyolc évszázados tölgyfagerendák teljesen a tűz martalékává váltak. A építéskor felhasznált több mint 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, ez akkori mércével 21 hektárnyi erdőséget jelentetett. A fák  kora a kivágásukkor 250-350 év lehetett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!