Nyitókép forrása: ucn.sk

 

A Certifikált Oktatási Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) fontolóra veszi az emeltszintű szlovák érettségi újbóli bevezetését. Az ok: a középiskolás diákoknak (nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül) gondjai vannak a szlovák érettségivel, mert keveset olvasnak.

 

A NÚCEM ezért újból meg akarja nyitni a szakmai vitát a kétszintű szlovák érettségi újbóli bevezetésének lehetőségéről. A Hospodárske Noviny cikke szerint ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az idegen nyelvű érettségi mintájára szlovák nyelvből is létezne B1 szintű érettségi a szakközépiskolák számára, B2 a gimnáziumok számára, és C1 a kétnyelvű gimnáziumok számára. Az emelt szintű érettségi pedig ismét megfelelne a főiskolai felvételi vizsgának.

 

A magasabb szintű szlovák érettségi lehetősége magasabb heti oktatási óraszámot is jelentene a diákoknak. A  szakközépiskolák esetén pedig külön figyelmet fordítanának a szakszövegek értelmezésére.

 hirdetes_300x300  

 

Nagy különbségek

 

A NÚCEM szerint egyre nagyobb a teljesítménybeli szakadék a szakközépiskolások és a gimnáziumok között. Az elmúlt években legalább 10 százalékkal jobban teljesítettek az érettségin a gimnazista diákok. A pedagógusok szerint azonban magával az érettségi tesztek sem megfelelőek. Azok ugyanis nem az adott tantárgyból való felkészülést mutatják ki, hanem a szövegértési képességeket és adott „nyelvi logisztikai folyamatok” használaténak képességét.

 

Az Oktatási Minisztérium nyitott a NÚCEM kezdeményezésére, és hajlandó együttműködni a pedagógusok szövetségével.

 

Már volt ilyen

 

A kétszintű érettségi nem újkeletű dolog, 2004 és 2008 között egyszer már bevezették. Akkor A-szintű illetve B-szintű érettséginek nevezték. Végül azonban eltörölték. A gimnazista diákok is megválaszthatták, hogy melyik szintű érettségit akarják elvégezni, több mint 90 százalékuk pedig az alacsonyabb B-szintet választotta. A rendszer így nem volt túl hatékony, ezért 2008 után eltörölték.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!