A tavasz beköszöntével sokan azonnal belevágnak a kert vagy terasz csinosításába, azonban érdemes alaposan felkészülni ezekre a teendőkre. Tudd meg, mibe és hogyan érdemes belevágni!

 

A hirtelen jött meleg sokakat csábít a szabadba és tudjuk, hogy bizony ideje a kerti munkáknak is nekilátni. Nincs is szomorúbb annál, mint amikor a nyár közepén ültetett virágok szeptemberre érik el a legszebb formájukat és egész nyáron a tél tépázta növényeket kell nézni. Mit tehetünk ez ellen? Amint a levegő hőmérséklete elérte a szabadban a 18 fokot, azonnal irány a kert! Csupán két-három hét alatt mindent elő lehet készíteni, hogy nyáron már csak élvezni kelljen az illatokat vagy a frissen szedett gyümölcsök ízét!

 

Most bemutatjuk a 3 legnépszerűbb kerti munkához szükséges tudnivalókat és hasznos tanácsokat!

 

 hirdetes_400x285  

3 kerti teendő, amivel még nem késtél el

 

Virágok ültetése

 

Ki ne szeretné szép színesre varázsolni a kertjét és a teraszát? Egész télen vártuk ezt az időszakot, úgyhogy nézzük meg, mivel kell kezdeni a kertészkedést, ha virágokkal vagy bukszusokkal szeretnénk feldobni a környezetünket.

 

Először is, nagyon fontos, hogy ne érzésre, hanem tudatosan válasszuk ki a virágok helyét. Sokan esnek abba a hibába, hogy a finom kis-szirmos virágokat hasraütésszerűen kiteszik a terasz szélére, vagy a kert egy üres területét ültetik be velük, hiszen ott van szükség dekorációra, látványra. Mindkét pontra jellemző azonban, hogy többnyire reggeltől estig süti a nap, kevés árnyékot kapnak, ami a nyári hőségben hamar tönkreteheti az érzékenyebb növényeket. Válassz inkább sűrűbben árnyékolt helyet mind a teraszon, mind a kertben – így például egy nagyobb bokor tövét vagy balkon ládába ültetett virágok esetén magasabb és melegtűrő növények árnyékát.

 

A teraszokon rendkívül jól szoktak még mutatni például a sűrűbb bukszusok is. Ezek masszívabb növények, ezért jobban bírják a nyári megpróbáltatásokat. Mi az, amit sokan elrontanak? A bukszusok nagy cserepet igényelnek, mégpedig jóval nagyobbat annál, mint ameddig a gyökerük ér. Vagyis, amikor egy fejlett növényt vásárolsz, ültesd át egy nagyobb  – de ne fekete – cserépbe, aminek falától minimum 3 cm-re legyen a növény gyökere. Így sokáig megóvhatod attól, hogy kényelmetlenül érezze magát, vagy megégjen a gyökere a tűző napon.

 

Mire lesz szükségünk virágok és bukszusok ültetésekor?

 

  •      A virág igényeinek megfelelő helyre a kertben/teraszon.
  •      Elegendő, de nem túl sok napfényre.
  •      Kényelmesen tágas cserépre, ha nem talajba ültetsz.
  •      A megfelelő tápanyagokkal ellátott virágföldre – és/vagy jól megválasztott tápszerre.
  •      Egy lapátra és egy jól szellőző textil kesztyűre, ami megvéd a kosztól és a tüskéktől.

 

Sövény metszése

 

Ha te is azon szerencsések közé tartozol, akinek dús és magas sövények ölelik körbe a kertjét, akkor bizony tavasszal jó sok munkát tudhatsz magadénak. Az örökzöld sövények ugyanis évente akár 3 metszést is igényelnek ahhoz, hogy tartósan egészségesek és szépek maradjanak. A rendszeres metszés amellett, hogy frissíti a formát, kulcsszerepet játszik a tömöttség kialakításában is.

 

Ha szeretnénk mindig szabályos és dús sövénykerítést, akkor a tél utáni első metszés kritikus pont. Ilyenkor alakítjuk ki ugyanis a formát, a későbbi metszésekkel már csak finomítani fogunk az alapokon. A felfelé keskenyedő forma nem a rossz kertész ismérve, sokkal inkább a tapasztalt sövénynyíróé – ez ugyanis biztosítja, hogy minden irányból elegendő fényhez jusson a növényzet.

 

Munka tehát van bőven a sövényekkel, és ha mi magunk szeretnénk ápolni, akkor az alábbi dolgokra lesz szükségünk:

 

  •      klasszikus vagy elektromos sövénynyíró, metszőolló a nehezen elérhető pontokra (például a befelé növő vagy elhalt ágakhoz),
  •      védőszemüveg a pattogó ágakhoz,
  •     vágásbiztos kesztyű a balesetek elkerülésére.

 

Permetezés

 

A gyümölcsfák gazdái pontosan tudják, hogy a kora tavaszi lemosó permetezések a legfontosabbak növényvédelmi szempontból. A tél során elszaporodott gombáktól ugyanis másképp nem lehet megszabadítani a fákat, a bogyós növényeket és szőlőtőkéket, a kártevő rovarokról nem is beszélve, amik rengeteg bosszúságot tudnak okozni. Bár a legjobb időszak egyből a fagyokat követő kora tavasz, de áprilisban sincs még minden veszve – ha éjszaka nincs fagy és napközben nincs szél, akkor ez ideális hónap a permetezésre is – a legjobb viszont, ha a rügyezést megelőző időszakot választjuk.

 

A száradó ágvégeket vagy a kártevőktől súlyosan fertőzött növényrészeket mindenképp el kell távolítani mielőtt a munkának nekiállunk. A fatörzseken lévő fertőzött foltokat éles késsel ki kell vájni. A lehullott, esetlegesen beteg leveleket szedjük össze és gondosan távolítsuk el a növényeink közeléből. Ha az előkészületekkel kész vagyunk, indulhat a lemosó permetezés, ami még a rügyfakadás előtt lehetőséget ad a megtelepedő kórokozók elpusztítására.

 

A gyümölcsfák és bokrok védelme komoly ismeretet igénylő folyamat, ami sokkal részletesebb tárgyalást igényelne, azonban most csak pár pontban összegezzük, hogy mire is van szükség ahhoz, hogy biztonsággal belevághassunk a permetezésbe:

 

  •      egy metszőollóra és ágvágó ollóra, amivel elérjük a távolabbi ágakat is,
  •      gereblye az ágak és levelek begyűjtéséhez,
  •      permetező szer attól függően, hogy gomba, baktérium vagy rovarkár elleni védekezés a cél – erre már vannak kombinált szerek is,
  •      egy kézi permetezőre, ami bármelyik barkács áruházban beszerezhető,
  •      védőszemüvegre és légzésvédő maszkra a káros anyagok belégzése ellen.

 

Ne halogasd tovább, irány a kert!

 

A fenti három kerti munka mellett természetesen végtelen a lehetőségek tárháza, hogy szebbé varázsolhassuk környezetünket. Minek is várni, ha egyszer a meleg végre beköszöntött? Kezdd el te is még a hétvégén a virágok kiültetését, legyen friss fűszernövényed egész nyáron! A sövények és fák pedig kellemes árnyékot fognak adni évtizedekig, ha cserébe kellő odafigyelést kapnak.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.