Nyitókép: Facebook

Május 5-én, vasárnap, 14.00 órakor, Pozsonyban, a szlovák parlament előtt kerül sor a felvidéki magyarság civil alapon szervezett közös magyar himnuszéneklésére.

 

A részletekről és a programról a szervezők nevében Samu István és Halász Béla adott tájékoztatást, akik munkáját további szervezőként Németh Titusz, Bódis Enikő és sokan mások is segítik.

 

A rendezvény programja:

 

  hirdetes_300x300   

–  Kezdés 14.00 órakor – a Nélküled c. dallal

–  Szervezők köszöntője és beszéde

–  Népdal eléneklése: Tavaszi szél vizet áraszt (előadja: Csiba Júlia)

– Rastislav Galia, szlovák civil aktivista beszéde (magyarra fordítja: Samu István)

– Népdal eléneklése: A csitári hegyek alatt (előadja: Korpás Éva)

– A Csemadok képviselőjének beszéde

– Népdal eléneklése: Felszállott a páva (Écsi Gyöngyi előadása)

– Harangozó Gyula, Kossuth-díjas magyar táncművész, koreográfus, rendező szónoki beszéde

– A Himnusz közös eléneklése Kovács Koppány felvezetésével

– Vonulás a köztársasági elnök székhelyének számító Grassalkovich-palota elé

 

A szervezők a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a rendezvényen egy külön erre az alkalomra készített pólót is meg lehet majd vásárolni 12 euróért, a Felvidéki Lucza-bolt felajánlásában.  A befolyt teljes összeget a magyar iskoláknak utalják át.

 

Jelen állás szerint hét magyarlakta régióból hét busz indul. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy magyar zászlóval érkezzenek.

 

Bővebb információk a helyszínre való eljutással, illetve az ottani parkolással kapcsolatban a szervezők Fb-oldalán (ITT) elérhető.

 

A szervezők által a Körkép.sk-nak küldött sajtóhír teljes szövege:

 

„Május 5-én, 14.00-kor, Pozsonyban, hangot adunk elégedetlenségünknek nemzeti imánk eléneklésével.

 

A szervező csapat május 30-án, 15 órakor, Gútán tartja sajtótájékoztatóját, véglegesítve a hivatalos programot.

 

A himnuszunk eléneklését szülőföldünkön büntetni szeretnék! Ne legyünk naivak, mint az elmúlt harminc évben oly sokszor, újra át próbálnak verni bennünket. Május 9-én csak akkor lesz pozitív változtatása a törvénynek, ha határozottan hangot adunk elégedetlenségünknek Pozsonyban. Ebben biztosak vagyunk.

 

Eddig is tiltották himnuszunk lejátszását a tanévnyitókon, a magyar tanítású nyelvű iskolákban, zászlóinkért pedig már régóta büntetnek, és most még inkább szigorítanák nemzeti szimbólumaink használatát. Szánalmas, komplexusokkal teli, soviniszta törvényt hozott a parlament Pozsonyban. Ezért ott kell kinyilvánítanunk elégedetlenségünket. Fel kell nyitni a képviselők szemét, tudatosítani kell bennük, hogy a felvidéki magyar nemzetközösség itthon van több mint ezer éve a Kárpát-medencének ezen a részén.

 

Szinte szimbolikus, hogy nagypénteket megelőzően terjesztették be azt a törvényjavaslatot, amellyel keresztre kívánják feszíteni nemzeti közösségünket. Gazdaságilag már elszigetelték, elhanyagolták a magyarok lakta területeket. Sok ezer fiatal pont ezért hagyja el a szülőföldjét.

 

Azáltal, hogy a himnuszunk eléneklését akarják megtiltani, azzal nemzeti öntudatunkba, büszkeségünkbe rondítanak bele. Harminc év közösségi érdekképviseletének is a kudarca ez, mert a többségi politikum, gátlástalan módon ezt is meg tudta lépni. Éppen ezért, új irányvonalra, új egységre és feltámadásra van szükségünk most a Feltámadást követően.

 

Politikai érdekképviseletünk kudarca a bekövetkezett helyzet. Nem elég lebegni a többség farvízén, helyzetbe hozni oligarcháinkat, előnytelen háttéralkukat kötni, követelni kell alapvető jogokat, nyíltan, megalkuvás nélkül, hogy tudja a szlovák társadalom és politikum, hogy mit is akarunk. Ezért a pozsonyi himnuszéneklés több mint tiltakozás, eddigi jogsérelmeink rendbetételének első állomása!

 

Ideje belátni, az elmúlt 30 év kudarcok sorozata, folytonos hátrálás, gyáva megalkuvás.

 

110 000-rel vagyunk kevesebben, a magyarok elfásultak, passzívak lettek, csalódottak, politikai érdekképviseleteink mélyponton.

 

Május 5-e legyen a felvidéki magyarság feltámadása! Az alulról szerveződő új egység megteremtésének első állomása.

 

Felejtsük el egy pillanatra, hogy ki milyen politikai vagy társadalmi csoportosulásban játszik szerepet, a megbélyegző jelzőket, ítélkező véleményeket. A megosztottság, közösségünk szétesése veszélybe sodorja puszta létünket is. Kezdjünk tiszta lapokkal újra, az egység zászlaja alatt mindenkinek helye van, világnézeti és politikai meggyőződéstől függetlenül.

 

Találkozunk május 5-én, 14.00-kor a pozsonyi parlament előtt! Aki ott lesz, az nem csak beszél az összefogásról, hanem az új egység zászlóvivője lesz.”

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.