Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Május elseje a néphagyományban jeles napnak számít. A régi időkben május első napjára virradóra a fiatal legények zöld fát – májusfát – állítottak a kiszemelt hajadonok ablaka elé. Napjainkban már csak ritkán találkozni háznál állított májusfával, azonban a szokás továbbra is fennmaradt a településeken a közös majálisok megszervezésével.

 

A csilizközi Kulcsodon is nagy hagyománya van a majálisnak. A fiatal fiúk, legények néhány idősebb férfi felügyelete alatt vágják ki, és viszik be a falu sportpályájára a májfát. Itt a lányok, asszonyok színes szalagokkal várják a fát, majd annak rendje s módja szerint fel is díszítik.

 

A fára ilyenkor általában egy üveg pezsgő is kerül, melyet a májfa kivételekor fogyasztanak el a rátermett legények.

  hirdetes_300x300   

 

Míg készül a vadgulyás, jut idő a beszélgetésre is. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

A falubeliek minden évben kíváncsian várják, hogy milyen fát választanak ki a fiatalok. Volt idő, mikor valóságos verseny folyt a csilizközi falvak között, hogy hol állítják a legmagasabb, legszebb fát.

 

A fa felállítása is izgalmakkal teli folyamat, melybe szívesen kapcsolódnak be a falu idősebb lakosai is hol szóban, hol tettekkel, így adva át tapasztalataikat a fiatalabb generációnak.

 

Fiatalok egy csoportja a kulcsodi majálison, fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Idén Kulcsodon némileg korábban, már április 27-én állították fel a község májfáját. Bognár Csaba polgármester a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a falubeliek szokásait és igényeit figyelembe véve észszerűbbnek tűnt szombatra időzíteni a mulatságot.

 

„Az elmúlt években hagyománnyá tettük, hogy a községi hivatal udvarán ünnepeljük meg a majálist. A fát továbbra is a sportpálya mellett állítjuk fel, azonban a kiérkező falubelieket a hivatal udvarán látjuk vendégül.”

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Bár sok helyen „minifalunapot” tartanak ilyenkor, Kulcsodon visszafogottabb az ünneplés.

 

„Igaz, hogy minden évben május 1-je az első nap, mikor kültéri rendezvényt szervezhetünk, ugyanakkor sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy ez az ünnep kimondottan a kulcsodiaké legyen. Ilyenkor az egész délután folyamán folyamatosan érkeznek ki a falubeliek, leülünk, beszélgetünk. Manapság egyre kevesebb idő jut az ilyen kötetlen módon történő eszmecserére, ezért is értékeljük, hogy lehetőségünk van rá.”

 

Idén is több mint százan fordultak meg a majálison, a helyi vadászszervezet és a községi képviselők segítségének köszönhetően pedig senki sem távozott éhesen, hiszen finom vadgulyással várták az érdeklődőket a szervezők.

 

Komjáthy Petőcz Andrea 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.