A Hazajáró csapata ezúttal az Árvai-medencéből emelkedik fel a Magas-Tátra és a Liptói-havasok előhegységeire! - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

A Hazajáró csapata ezúttal az Árvai-medencéből emelkedik fel a Magas-Tátra és a Liptói-havasok előhegységeire!

"Hazánk legészakibb falujából, Podvilkról indulunk, majd Kisárva fatemplomát érintve térünk be előbb Árvanádasdra, ..."

Nyitókép: reprofoto

 

Legészakibb vármegyénk úgy elbújt az Északi-Tátraalja és a Beszkidek vonulatai közé, hogy erdős vidékét szinte csak a 16. századtól kezdték benépesíteni Árva főurai, a Thurzók – írja a Hazajáró csapata legújabb adásával kapcsolatban.

 

Jöttek is északról a lengyelek, délről a tótok, a Keleti-Kárpátokból meg a vlach pásztorok, akikből aztán a hegyvidék lakói, a gorálok lettek. A folyami hordalékkal és vaskos történelmi emlékekkel feltöltött Árvai-medencéből emelkedünk fel a Magas-Tátra és a Liptói-havasok szerényebb északi előhegységeire.

 

SJE Nyílt nap

 

Hazánk legészakibb falujából, Podvilkról indulunk, majd Kisárva fatemplomát érintve térünk be előbb Árvanádasdra, majd Turdossinba. A Szkorusina gerincére emelkedünk, ahonnan Oravica-pusztára ereszkedünk. A Jurán-völgy szurdoka után átkelünk a Chochołowi-völgybe, amelynek felső részéből másszuk meg a Liptói-havasok egyik mellékcsúcsát, a Rét-hegyet.

 

forrás: a Hazajáró fb-oldala

 

Körkép.sk/M5-Hazajáró sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket