Nyitókép forrása: OECD

 

A külföldön született és a hazai lakosság foglalkoztatottságának összehasonlításáról született az alábbi térkép, amit a Mandiner.hu közölt vasárnap.

 

A térképre írt számok azt mutatják meg, hogy milyen az őslakos és a bevándorló munkaerő foglalkoztatottsága. Ahol pozitív szám van, ott a foglalkoztatottak aránya a bevándorlók körében magasabb, mint a tősgyökeres lakosság körében.

 

A térkép csak a két foglalkoztatottsági arányt viszonyítja egymáshoz, azt nem mutatja meg, hol mennyivel több a hazai munkás.

 hirdetes_810x300  

 

Svédországban például -14 százalékot látunk, vagyis a bevándorlók foglalkoztatottsági aránya 14 százalékkal kisebb, mint az őslakosoké, tehát nagyjából ennyivel több a munkanélküli a körükben, mint a hazaiak körében. Hozzátesszük, az OECD a térkép összeállításánál őslakosként kezelte mindazokat, akik az országban születtek, függetlenül attól, hogy esetleges második, vagy harmadik generációs bevándorlócsaládok tagjai.

 

A bevándorlást támogató és ellenző uniós tagállamok körében nyilvánvaló a különbség

 

Hollandia a negatív csúcstartó, ott a bevándorlók foglalkoztatottsága 15 százalékkal alacsonyabb, mint a hazai munkásoké. Hasonló a helyzet a többi bevándorláspárti uniós tagállamban is. Érdekes kivételt képez Olaszország.

 

Portugália a pozitív csúcstartó. Magyarország egy százalékponttal lemaradva a második helyen van, 6 százalékkal. Szlovákia +4 százalékot kapott ahogy Csehország és Lengyelország is. Vagyis, az ellenőrizetlen bevándorlást ellenző országok területén azok a bevándorlók, amelyek végül munkavállalási engedélyt kapnak, nagy arányban munkába is állnak. Az abszolút számokban és arányaiban kevesebb munkanélküli bevándorlók pedig jóval kisebb mértékben terhelik meg az országok szociális rendszerét, mint nyugaton.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.