Nyitókép: femina.hu

 

A fiatal, frissen végzett orvosokat hirtelen nagy stressz éri, emiatt munkába állásuk után jóval gyorsabban öregszenek, mint más friss végzősök – derül ki a Michigan Egyetem friss tanulmányából.

 

A kezdő orvosok az egyetem elvégzése után általában kórházban helyezkednek el, hogy megszerezzék a későbbi szakosodásukhoz szükséges tapasztalatot, ami általában 3-5 évet jelent, miközben – főleg az első évben – folyamatosan magas fokú stressznek és frusztrációnak vannak kitéve.

 

A tanulmány szerint sok orvos nem csak hogy érzi magán a változást, a tudósok szerint ez sejtjeikben is mérhető. A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy más szakmákban, ahol szintén folyamatosan és hosszú távon vannak kitéve stressznek az emberek, ugyanígy tapasztalható a „gyorsabb öregedés”.

 hirdetes_300x300  

 

A friss orvosoktól az egyetem utáni első év komoly erőfeszítéseket igényel, hisz a korábban megtanult elméletet kell rögtön átültetniük a gyakorlatban annak a terhével, hogy nem szabad hibázniuk, hisz az akár egy ember életét is követelheti. Ráadásul rengeteg olyan helyzettel kerülnek szembe, amire a könyvek és tanáraik nem készítették fel őket. Ha szerencsések, és olyan tapasztalt orvosok és nővérek közé kerülnek, akik segítik beilleszkedésüket és munkájukat, úgy gyorsan elsajátíthatják a szükséges gyakorlati tudnivalókat.

 

Azonban ha nincs kire támaszkodniuk, hihetetlen mértékű stresszt kell feldolgozniuk, az ilyen nyomás alatt pedig könnyebb hibákat elkövetni. Sok olyan orvosról hallani, aki néhány hónap után inkább feladja, és kevésbé stresszes, ráadásul kifizetődőbb munka után néz.

 

Ha ehhez hozzávesszük az akár Szlovákiában is uralkodó áldatlan állapotokat, melyek az egészségügyben uralkodnak, nem is csodálkozhatunk, ha inkább nyugat felé indulnak a nálunk kitanult orvosok.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.