Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Több mint 425 millió uniós választópolgár járulhat az urnákhoz a héten, csütörtöktől vasárnapig, hogy döntsön az Európai Parlament 2019-2024-es összetételéről. A szavazás a britekkel és  hollandokkal rajtol majd csütörtökön, bár az előbbiek esetében a Brexit miatt nem tudni meddig maradnak, ezért több ország – köztük Szlovákia is – bővített listákkal vág neki az idei EP-választásoknak.

 

Pénteken aztán az írek és a csehek nyitják ki a szavazóhelyiségeket, szombaton Lettország, Málta és Szlovákia következik, majd vasárnap az EU többi 21 tagállama van soron.

 

Az első becslésekre rávárunk, leghamarabb vasárnap késő este 11-kor kerülnek nyilvánosságra. Ekkor zárulnak ugyanis az utolsó urnák az EU-ban – nevezetesen Olaszországban. Az előírások szerint addig egyetlen ország hivatalos részeredményeit sem szabad közölni, míg akár csak egy tagállamban is zajlik a voksolás.

 hirdetes_810x300  

 

Az exit pollokkal már más a helyzet, ám az összesített, egész EU-ra vonatkozó urnázás utáni becsléseket Európai Parlament sajtóirodája csak vasárnap este 18 órától kezdi el közölni. A tagállami becslésekből hétfő hajnalban már megszülethet valamilyen eredményhez közeli becslés, a hivatalos végeredményre azonban napokat kell majd várni.

 

Az unió jövőjéről tanácskoznak az állam- és kormányfők Nagyszebenben

 

A 426 millió európai választópolgár ezen a héten 751 képviselői mandátumról dönthet. Ha a Brexit az eredeti határidővel március 29-vel megvalósult volna, akkor most csak 705 képviselői hely lenne kérdéses, és nem lenne bizonytalanság a bővített listák tekintetében. Szlovákia ugyanis a brit képviselői helyek egy részének szétosztásának köszönhetően a korábbi 13 helyett 14 képviselőt delegálhatna a testületbe. De ha a britek meg is választják a maguk képviselőit, nem tudni, azok meddig maradnak hivatalban. Jelenleg az sem biztos, hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU-t. Ennek ellenére 73 képviselőjük leteheti majd az esküt július 2-án.

 

Az EP-választások másik nagy tétje az Európai Bizottság elnökének megválasztása. A két választás a csúcsjelölti rendszer és a hagyományos modell alapján is szorosan összefügg. Az EP-nek kell majd jóváhagynia személyét, az íratlan szabályokon alapuló csúcsjelölti rendszer szerint pedig a legtöbb mandátumot kapó európai pártcsalád jelöltje ülhet az EB élére.

 

Ehhez azonban az illető jelöltnek nem csak az Európai Tanács (tagállamok tanácsa) vétómentes jóváhagyása kell (bár a németek a franciák vonakodása miatt már most minősített többségi szavazást fontolgatnak), hanem maga mögött kell tudnia az európai parlamenti többséget is, vagyis 376 támogató szavazatra lesz szüksége.

 

Üres frázisok, magasztos célok, nyugati nagyképűség. Weber és Timmermans vitázott a német tévében

 

Az urnazárás után hatalmas verseny fog kibontakozni az exit-pollok alapján arról, hogy szövetségkötések szülessenek a EP-többség és az bizottsági elnöki poszt megszerzése érdekében. A jelenlegi felmérések szerint az Európai Néppárt (EPP) az Európai Szocialistákkal (PES) és a demokratákkal összefogva sem éri el parlamenti túlsúlyt, vagyis további szövetségesekre lesz szükségük. Hozzájuk a legközelebb a liberálisok és a zöldek állnak, ők viszont biztos megkérik az adott jelölt támogatásának árát (ez a körülmény egyébként tovább csökkenti Manfred Weber EPP-jelölt esélyeit az EB-elnöki posztra).

 

A legutolsó felmérések szerint a Néppárt 170 mandátumra számíthat, a szocialisták 144-re, a liberálisok (ALDE) Macron pártjával (En Marche) kiegészülve 104-re, a Salvini-féle nemzetek és népek frakciója 70-re, a zöldek 56-ra. Ez alapjában véve egy nagyon széttagolt parlamenti paletta, főleg, ha azt nézzük, hogy öt évvel ezelőtt az EPP-nek még 217, a PES-nek pedig 187 képviselői helyet sikerült megszereznie.

 

Ha az EB-elnök személyét illetően az európai parlament frakcióvezetői, elnöke, alelnökei már május 28-án megkezdik a tárgyalásokat az új felállás alapján. Ha nem sikerül dűlőre jutniuk, akkor a döntést az Európai Tanács veszi magához.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!