„Programzsúfolat“ – talán ez a mesterséges szó fejezi ki legjobban azt a kínálatot, mellyel a kultúra és rendezvények híveinek az elmúlt hétvégén  szembe kellett néznie. A Múzeumok éjszakája keretében Füleken, Divényben, Kékkőn és Losoncon zajlottak renezvények ugyanazon időben.

 

Ezekhez társult még egy egésznapos rendezvény Gácson, ahol a Gácsi Váraljai Mikrorégió tartott színvonalas, vásárral, könyvbemutatóval egybekötött programot, melyen a megye legfőbb képviselői is megjelentek. A Losonc melletti Pincen pedig ugyancsak érdekes programokkal telített falunapra várták az érdeklődőket.

 

Forrás: Füleki vármúzeum

 

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria programjában a természeti és kulturális értékek védelmére öszzpontosított. A gyerekeket ökológiai játékok, alkotóműhelyek és kézműves foglalkozások várták, Ezeket a múzeum és galéria, valamint a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet munkatársai készítették elő.

 hirdetes_400x285  

 

 

A délután során a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet munkatársai vezetett tárlatséta keretében mutatták be a néhány nappal korábban megnyílt, a Tájvédelmi Körzet 30 éves történetét bemutató kiállítást. Az élettelen természetről, a terület földtani értékeit Gaál Lajos, geológus, barlangász, az élő természetet pedig Eva Belanová, a Tájvédelmi Körzet igazgatója ismertette. Természetesen lehetett kérdezni is. Ezt követően két érdekes előadásnak örülhettek a jelenlévők.

 

Gaál Lajos

 

Hátul: Eva Belanová

 

Az egyiken M. Škodová, az intézmény munkatársa a régió kulturális örökségée védelmének lehetőségeit vázolta fel. František Radinger, barlangász pedig a Divényi Vár alatti barlangrendszert, annak által is irányított feltárásáról szólt. Kitekintve kicsiut  a régión kívüli  barlangokra is.

 

 

A rendezvény a múzeum állandó kiállításának „nem hagyományos“ bemutatójával zárult.

 

 

Élénk érdeklődés kísérte a losonci Városi Múzeum programjait is. Ennek középpontjában a hulladékanyagok újrahasznosítás állt. Ilyen módon készült el a nap meglepetése, a különböző vashulladékokból elkészített losonci címer, amelyet a múzeum  udvarán  avattak fel. A helyszínen arról is dönthettek az érdeklődők, hogy a város melyik részére kerüljön az alkotás.

 

 

 

A losonci címer történetéről Kristína Becániová, a besztercebányai levéltár losonci kirendeltségnek vezetője tartott előadást. Az alkotáshoz is kapcsolódva az egykori Tűzoltó Szertár épületében hegesztők várták az érdeklődőket, akik sejtetni engedték, hogyan készült el a címer.

 

 

Az előadások másik részének középpontjában a szerves anyagok a volt. A gyakorlatban is bemutatva olyan rendszert is, amely a földi giliszták közreműködésével komposztálja a szerves anyagokat, melynek eredménye egy olyan humuszos anyag lesz, melyben bőséges termést hoznak az abba ültetett zöldségek.

 

 

A rendezvény részét képezte a kézműves vásár, melyen főleg a „regionális termék“ tulajdonosai mutatkoztak be.

 

 

A zenéről a Szerbiából érkezett Kristijana Trajkoviča dixiland zenekara gondoskodott, amely a környező utcákról is ide vonzotta az embereket.

 

 

Nem volt hiány ételekben és italokban sem. A Városi Múzeum kiállításai ezúttal díjmentesen voltak látogathatóak.

 

Illés Zoltán felvétele

 

Füleken az idén is gazdag program várta az érdeklődőket. A Városi Honismeret Múzeumban „A múzeum régi-új kincsei” címmel nyílt kiállítás. kiállítás, amely az intézmény új gyűjteményi tárgyait mutatja be. Ugyanitt a „´44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér” c. filmeket és archív felvételek is vetítettek.

 

Illés Zoltán felvétele

 

A vár Bebek–tornyában a „Vámügy története ” címmel nyílt kiállítás a vámügy történetét mutatja be a kezdetektől a 21. századig. A tárlaton a vámtisztviselők korabeli egyenruhái, munkaeszközei mellett láthatóak a csempészáruk és törvénytelenül behozott termékek is.

 

A legnagyobb érdeklődés a múzeum állandó kiállításába bekerült ajnácskői zafírok bemutatása volt. Erről dr. Ozdín Daniel tartott előadást 19:45 órakor kerül sor az alsó vár kazamatájában, melyet a felfedezésükről készített riport követ. A kísérő program keretében fellépett a Pénzügyi Igazgatóság Díszőrsége és a Železiarne Podbrezová fúvószenekar, volt keresőkutya-bemutató is. A rendezvényt pedig a Traditional Dixie Stompers együttes koncertje zárta.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!