Nyitókép: Katona Éva

 

A komáromi Selye János Gimnázium dísztermében sokakat vonzó rendezvényre került sor 2019 május 20-án. Az intézmény aulájába sorra érkeztek a vendégek, így az addig előkészített székeket további sorokkal kellet pótolni, majd nemsokára elkezdődött a Körkép egyik szerzőjének, Buday Máriának a könyvbemutatója.  Feltételezhető tehát, hogy az érdeklődők száma 50-60 között mozgott. A „Túlélőshow a javából” című könyv bemutatójának előkészítését a gimnázium öregdiákjai vállalták fel, Fehérné Kürthy Erzsébet főszervezésében.

A könyvbemutató kötött részét egy beszélgetés adta, melyet Szendi Ildikó magyartanár moderált.  A bő egyórás beszélgetés során elhangzott a szerző életrajza, kvázi ars poeticája, rövid élettörténete, majd a könyv kialakulásának előzményei.

 

A szerző leszögezte, hogy a könyv főszereplője Kárpáthy Mária, a helységnevek szándékosan  fantázianevek, és maga a regény sem 100%-ban fedi a valóságot, az olvasók képzeletére van bízva az interpretáció. Ez persze semmit nem vesz el a történet, az átélt küzdelmek, bánatok és örömök komolyságából és jelentőségéből, főként mert maga a diagnózis, a műtétek száma, a kezelések menete teljes mértékben valósághűek.

A beszélgetés során nem a könyvet elemezték, sokkal inkább a fejezetek mögött rejlő valós történetekre, és a történetek mögött rejlő valós érzelmekre tértek ki.  A közönség hol meghatódva, hol szinte sokkolódva, többször síri csendben figyelt, de azért a moderátor és a szerző igyekeztek úgy lefolytatni a beszélgetést, hogy a jó hangulatra, a nevetésre is adjanak okot.

 hirdetes_400x285  
Fotó: Katona Éva

 

A moderált beszélgetés után lehetőség volt a szerzőtől kérdezni, hozzászólni. Oláhné Vitéz Domonkos Ilona nyugalmazott gimnáziumi tanár azonnal magához is ragadta a szót – könnyű Katit táncba vinni, ha maga is akarja – mondta, majd egy olyan beszédet rögtönzött, amit más talán több heti készülés után sem lenne képes.

Ezután került sor a dedikálásra, és aki szeretett volna, beszerezhetett egy példányt a gyönyörű borítójú, több mint 300 oldalas, keménytáblás könyvből – de a szervezőknek itt is gyorsan pótolni kellett a hiányt, csak úgy, mint a rendezvény kezdetekor a székekét.

Fotó: Katona Éva

 

A kötetlen beszélgetésre is sokan maradtak, régi kedves ismerősök, aktív és nyugalmazott kolléganők, barátok, egykori gimnáziumi osztálytársak – tisztelt osztályfőnökükkel, Bocska Júliával, továbbá a könyvkiadó képviselői, de ugyanilyen szép számban friss érdeklődők, valamint a sajtó munkatársai is.

Fotó: Katona Éva

 

Rengeteg dicsérő szót lehetett hallani mindenhonnan, bár azt hiszem, a beszéd, a moderálás és nem utolsó sorban az író érdemét más nem is dicséri jobban, mint a könyvárusító pulthoz azon nyomban odatömörülő kisebb tömeg. Mindenki kíváncsi volt Kárpáthy Mária kálváriájára, kínos és kevésbé kínos történeteire, de az azokat megelőző és azokat követő kalandos utakra, élményekre is .

 

Fotó: Katona Éva

 

Katona Éva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.