Nyitókép: Mede Géza felvétele

 

Választások. Milyen is az élet egy választási bizottságban? Milyen végigélni a választást egy bizottsági tagnak? Sokan azt hiszik, hogy könnyű. Elmondhatom, hogy nem az.

 

A figyelmes ember számára kívülről nézve mindig különbség volt, hogy reggel ment-e  választani, vagy délután. Azt tapasztalta, hogy míg a bizottság reggel még udvarias, készséges vele szemben, délutánra-estére bizony már gyakran magára maradt a gondjaival, bajaival. Sokszor olyan érzése volt az embernek, hogy terhet jelent, mintha nem is róla szólnának a választások.

 

fotó: Mede Géza

 

 hirdetes_810x300  

Persze ez túlzás. Nem ez a valóság. A bizottsági tagnak reggel hattól éjfélig- két óráig kell kitartania. Hosszú idő, ami alatt nem könnyű dolog figyelmesnek, ébernek lenni, bizony „el-elpilled” az ember. Sok tapasztalt tag szerint a legkritikusabb időszak este nyolc óra körül van, ekkor jön a fáradtság. Persze ilyen téren nagyon fontos az is, hogy milyen választás zajlik, milyen a részvétel?

 

Miből áll a bizottság tevékenysége?

 

Reggel, a választóhelyiség megnyitása előtt bebiztosítja a szavazólapokat a borítékokkal, a szavazófülkéket és az üres urnákat. Kifüggeszti a választópolgárok számára fontos információs táblákat, főleg, hogy hol található a választóhelyiség és mely utcák lakói szavazhatnak itt. A választások megkezdése után a választások befejezéséig fogadja a választókat, biztosítja a folyamatosságot és a törvényességet. Urnazárás után összeszámlálja a szavazatokat, az eredményről jegyzőkönyvet ír, amelyet aztán lead a járási választási bizottságnak. Amennyiben minden rendben van, a bizottság munkája véget ért.

 

fotó: Mede Géza

 

A rimaszombati 4. választókörzetet főleg a Tormás városrész 627 választópolgára alkotja. Választaniuk a Református Gimnázium épületében kellett a Daxner utcában. A választási bizottságnak 17 tagja volt, akiket a választásokon részt vevő pártok delegálták. Elnöke egy aktív fiatalember, Jaroslav Matzenauer, jegyzője pedig Kolozsi Alica személyében egy igen aranyos hölgy volt. Tagjai főleg az idősebb nemzedékből kerültek ki, de voltak köztünk fiatalok is.

 

Milyen volt a szavazókedv? Milyen volt a részvételi arány?

 

Kevesen jöttek el választani, reggel kilenckor még csak 30 polgár adta le a szavazatát (5% körül). Ez a ritmus tartotta magát aztán egészen a választások befejezéséig. Egész nap 156-an szavaztak, ami 25 százalékos részvételt jelent. Elsőként a bizottságunk előtt Jozef Macháček szavazott. Elmondása szerint sietett a munkába, mert a tűzoltóknál dolgozik. Egész nap minden nemzedék képviseltette magát. Sokan gyerekekkel jöttek, akik aztán büszkén vették át a boríték bedobásának aktusát a szülőktől.

 

fotó: Mede Géza

 

Milyenek voltak a választási eredmények?

 

A szavazatok összeszámlálása után a bizottság megállapította, hogy a 31 párt közül 21 kapott szavazatokat. Legtöbben a Magyar Közösség pártjára szavaztak (38 szavazat), utána a Progresszív Szlovákia – Együtt következett 25 szavazattal.

 

fotó: Mede Géza

 

Összességében el szeretném mondani, hogy először voltam választási bizottságban életemben. Megtisztelő, szükséges feladat ez, de nagyon megerőltető munka. A jövőben bizony ezután mindig nagyobb tisztelettel fogok nézni a bizottságok tagjaira.

 

Mede Géza

 

Görgess tovább képgalériánkért!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.