Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este – értesült az MTI. Az MTI úgy tudja, utasok is voltak a hajón. Néhány embert már kiemeltek, többeket keresnek. A vízi rendészet, mentőhajó és tűzoltóhajó is segíti a mentést.

 

Frissítve 2019. május 30.

 

Dunai hajószerencsétlenség: 7-en meghaltak, 16 embert továbbra is keresnek

 

 hirdetes_400x285  

Előzmények:

 

22:14 – Az Origo.hu információi szerint legalább 10 ember esett a vízbe, többeket már kimentettek, ugyanakkor voltak akiket újra kellett éleszteni. A mentést nehezíti az erős szél, és a nagy sodrás.

 

22:18 – A Blikk információi szerint két hajó ütközhetett az Erzsébet híd közelében, ennek következtében eshettek emberek a vízbe. A Blikk értesülései szerint egy ember életét vesztette a balesetben.

 

22:25 – Az Index.hu értesülései szerint a Hableány hajó borult fel. A hajó tulajdonosa az Indexnek azt mondta, a hajó „ténylegesen” elsüllyedt,  34 fő volt a fedélzeten a legénységgel együtt, jelenleg rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek.

 

22:29 – Az Origo tudósítói szerint a keresés óriási területen, a Lánchíd és a Lágymányosi híd között zajlik.

 

Egy étteremhajón dolgozó szemtanú helyszínen lévő munkatársainknak azt mondta, legalább egy embert újraélesztettek a mentők – írja az Origo.hu.

 

22:34 – A Blikk értesülései szerint három halálos áldozata van a balesetnek.

 

22:40 – Az Origo arról számolt be, hogy a Szabadság hídon éppen filmforgatás zajlott, a stáb lámpáival világítják be a Dunát.

 

fotó: Origo.hu

 

22:52 – Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott. A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy „14 egységgel” vannak a helyszínen.

 

22:53 – A hatóságok egyelőre nem tettek hivatalos nyilatkozatot sem a baleset okairól, sem az esetleges áldozatokról.

 

23:00 – „Úgy tudjuk, az esetnek halottjai is vannak. Nem sokkal este 11 óra előtt a Petőfi hídnál mentettek embereket a vízből” – írja az Index.

 

fotó: Origo.hu/Polyák Attila

 

23:05 – „A Lánchíd le van zárva, mentők és rendőrök is kint vannak. A mentési terület több kilométer hosszú, a Lágymányosi hídhoz sodorhatta a vízbe került embereket a víz” – mondta el Németh Balázs az M1 munkatársa a helyszínről. „Szemtanúk szerint két hajó ütközött össze, mindkettőről kerültek utasok a vízbe. A Lágymányosi hídon tűzoltóautók reflektorai pásztázzák a vizet” – tette hozzá a műsorvezető-szerkesztő.

 

23:10

 

Budapest, 2019. május 29.
Mentõk a Duna-parton, a Pesti vigadónál 2019. május 29-én. Az éjszaka felborult egy hajó a Parlamentnél.
MTI/Mihádák Zoltán

 

23:16 . Az Origo úgy tudja, hogy hét embert kimentettek, közülük legalább egyet újra kellett éleszteni. Információik szerint további 27 embert még mindig keresnek.

 

Budapest, 2019. május 29.
Mentõk dolgoznak a Duna-parton, a Petõfi térnél a Parlament közelében felborult turistahajó egyik utasának mentésén 2019. május 29-én.
MTI/Mihádák Zoltán

 

23:18 – Az Origónak egy szemtanú azt mondta, hogy a Lágymányosi hídnál két áldozat holttestét megtalálták. Győrfi Pál a mentők szóvivője este 11 óra előtt nem sokkal az origónak azt mondta, 17 mentőautóval vannak a helyszínen, azt nem tudja megerősíteni, hogy vannak halálos áldozatok.

 

 

23:18 – A Blikk szerint a balesetet szenvedett hajó fedélzetén a 34 emberből ketten voltak a személyzet tagjai, a Hableányon pedig a baleset idején dél-koreai turisták utaztak.

 

23:20 – Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál.

 

A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít. A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá.

 

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta – írták.

 

23:21 – A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába. Azt írták, a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

 

23:27 – „A hivatalos információk szerint a Margit híd közelében ütközött össze két hajó, az egyik elsüllyedt. Kétfős személyzet és 32 utas volt az elsüllyedt Hableány nevű hajó fedélzetén, 18 ember hollétéről tudnak. 14-en biztonságban vannak, egy embert újra élesztettek és 3 holttestről érkezett hír. 16 emberről nem tudnak, de nagy erőkkel keresik őket, a fővárostól délre is” mondta el Németh Balázs az M1 munkatársa a helyszínről.

 

23:33 – Az Origo szerint a mentők folyamatosan szállítják kórházba a kimentett sérülteket. Értesüléseik szerint a helyszínre tart Pintér Sándor belügyminiszter is.

 

23:39 – Az Időkép.hu közzétette két webkamerájának felvételét is, amelyek épp a baleset feltételezett helyszínére néznek. Mivel gyorsított felvételekről van szó, nehéz kivenni, hogy mi történhetett.

 

 

 

23:41 – Szatmári Zsolt szakbúvároktató az M1 műsorában azt mondta: a protokoll alapján balesetkor először a személyek mentését kezdik meg a búvárok. Azt követően meg kell akadályozni, hogy az elsüllyedt vízi járművek további balesetet okozzanak. Azt is mondta, a tapasztalatok szerint körülbelül fél óra áll rendelkezésre a személyek kimentésére. Ez akkor lehet hosszabb idő, ha a hajótestben, zárt térben reked valaki.

23:42 – A mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára – jelentette az M1 tudósítója, aki elmondta azt is, hogy a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter.
23:43 – A Hableány elnevezésű sétahajón 32, főleg távol-keleti turista utazott és a kéttagú legénység – közölte a hajó tulajdonosa, a Panorama Deck Kft az MTI-vel. Tizennégy ember épségben van, egyet újra kellett éleszteni, 16 emberről egyelőre nem tudni.

 

23:47 – A szakbúvároktató azt hangsúlyozta: a kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni. Azt mondta: a protokoll ilyenkor az, hogy riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van – tette hozzá. Szatmári Zsolt szerint a mentést jelenleg nehezíti, hogy éjszaka van. Emellett a hőmérséklet és a folyási sebesség is nehezítő körülmény.

 

23:54 –

 

Budapest, 2019. május 29.
Tûzoltó és rendõr figyeli a Dunát a Müpa elõtti pontonról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerda az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: a Duna pár órája újra áradni kezdett. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják – közölte a szóvivő.

 

Budapest, 2019. május 29.
Tûzoltók és rendõrök figyelik a Dunát a Lágymányosi hídról a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatva 2019. május 29-én. Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

00:03 – A Blikk információi szerint „a sodrás erősségéről pedig mindent elmond, hogy információink szerint az egyik holttestet Budatéténynél találták meg a Dunában.”

 

A Hableány a Panoráma Deck Kft. flottájának egyik legkisebb tagja, a cég honlapján úgy jellemzik, mint „kiváló helyszín lehet kisebb fogadások és családi rendezvények lebonyolítására. Tágas teraszai és a test hosszában végig futó panoráma fedélzet nagyszerű kilátást tesz lehetővé Budapest látképére. Mindent kielégítő technikai felszereltsége miatt ideális a barátságos, bensőséges hangulatú rendezvényekhez.” A kétszintes hajó befogadóképessége 60 fő, városnéző sétahajózáshoz ajánlják.

 

Egy korábbi kép a Hableányról, forrás: origo.hu

 

Dunai hajószerencsétlenség: 7-en meghaltak, 16 embert továbbra is keresnek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!