Nyitókép: erro.sk

 

Két hete jelent meg egy cikk a Körképen (aki lemaradt róla, itt elolvashatja), melynek központi témáját egy gyűgyi szálloda egészségügyi részlegén történt magyarellenes incidens adta. Az ominózus gyógyhotel megtiltotta a magyar nemzetiségű dolgozóinak, hogy munkaidőben egymás között anyanyelvükön kommunikáljanak. Örömünkre szolgál, hogy azóta változás történt az ügyben. Méghozzá pozitív változás.

 

Forrásunk, akit a cikkben csak Gizellának neveztünk, levelet küldött számunkra – ha úgy tetszik: helyzetjelentést. Íme egy rövid részlet a levélből:

 

A cikk megtette a hatását. Eljutott a főnökség fülébe, /mert az egyik alkalmazott tett róla/, de úgy látom, hogy félnek egy nagyobb botránytól, ezért mindenki végtelenül kedves. A cikk megjelenése óta a gyengébb szlovák tudással bíró kolléganőket sem érte sérelem.

 

 hirdetes_810x300  

Gyűgy máris tett egy lépést a XXI. századi Európa felé, követendő példa. Megtették az első lépéseket a hibák kiküszöbölésére, de a hab a tortán az lesz, amikor a szlovák, az orosz és az angol feliratok mellett ott fog díszelegni a magyar is. A magyar nemzetiségű látogatók legnagyobb örömére.

 

S hogy mi a történet tanulsága? Az, hogy érdemes kiállni jogainkért, érdemes szóvá tenni sérelmeinket, ha magyarságunk vagy anyanyelvünk miatt hátrányos megkülönböztetés ér bennünket. Ne engedjük, hogy ki tudja honnan betelepült új honfoglalók mondják meg, ki milyen nyelven beszélhet szülőföldjén. Azon a földön, amit őseink, dédapáink és ükapáink építettek és gyarapítottak évszázadokon keresztül. Ha lehajtott fejjel, fél térdre ereszkedve tűrünk, változást ne reméljünk! Tehát: csak bátran!

 

Kapusník Csaba

 

frissítve 17:01-kor

 

Ha Gyűgyre mennél feltöltődni, felejtsd el az anyanyelved!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.