Nyitókép: atv.hu

 

Péntek este több magyarországi hírszolgáltató is arról számolt be, hogy elhunyt Benke László közismert mesterszakács és mestercukrász. Az atv.hu híradásában azt írja, hogy Laci bácsi hosszabb ideje különféle betegségekkel küzdött, áprilisban is kórházi ápolásra szorult miután rosszullétek gyötörték.

 

1966-ban a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol „Kiváló pedagógus” kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája.

 

1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a „Legjobb Étterem” címmel tüntettek ki – olvasható a Wikipédia oldalán. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a „Chaîne des Rôtisseurs” lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezen kívül több szakácskönyv szerzője is.

 hirdetes_300x300  

 

Láthattuk őt különféle televíziós főzőműsorokban, és többször tett eleget felvidéki meghívásoknak is gasztronómiai témájú rendezvényekre.

 

Benke László 70 éves volt. Nyugodjon békében!

 

atv.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!