Balliberális agymenés a német sajtóban a DAC-ról. Orbán meghosszabbított keze lett a "Dunajská Streda"? - Körkép.sk
Mindennapjaink

Balliberális agymenés a német sajtóban a DAC-ról. Orbán meghosszabbított keze lett a “Dunajská Streda”?

A stadion lelátóin uralkodó fenomenális hangulattal kevesebbet foglalkozott a cikk szerzője

Nyitókép forrása: fcdac.sk

 

„Szlovák futballklub a nacionalista kötélhúzás célkeresztjében”. Ezzel a címmel jelent meg Tim Gosling írása a dunaszerdahelyi DAC-ról a Deutsche Welle német baloldali lap hasábjain.

 

A stadion lelátóin uralkodó fenomenális hangulattal kevesebbet foglalkozott a cikk szerzője, sokkal több figyelmet szentelt azonban a himnuszbotránynak, a piros-fehér-zöld füstnek, és persze nem maradhatott ki Orbán Viktor emlegetése sem. A szög a zsákból az írás második felében bújik ki.

 

A cikk jól indul, majd egy pontatlan Trianon-okfejtés után átmegy rosszindulatú, balliberális agymenésbe, amelynek egyetlen célja, hogy meggyalázzon mindent, ami nemzeti értékrendet képvisel.

 

A cikk tartalmának ismertetése előtt érdemes megemlíteni,q hogy Tim Gosling a tipikus német balliberális újságírók egyike. A Prágában élő brit tudósítótól már korábban is olvashattunk sajátos írásokat. Volt, amelyben hadjáratként emlegeti Donald Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon közép-európai turnéját, Andrej Babiš cseh kormányfőt „elitellenes milliárdosként” mutatja be, vagy tavaly áprilisban írt már a „magyarországi választási rémálomról” is, és a pro-európai Momentumot is éltette írásaiban.

 

A himnusztörvény

 

A DAC-cal foglalkozó cikke azzal indítja, hogy tízezer ember vette védelmébe a magyar himnuszt a DAC utolsó előtti hazai mérkőzésén Dunaszerdahelyen.

 

„A hangulat reményteljes az FC DAC 1904 utolsó előtti hazai mérkőzése előtt. A klub számos rekordot megdöntött a 2018-19-es szezonban, második helyével az eddigi legjobb helyezését érte el a ligában”

 

olvasható a cikkben, majd rögtön hozzá is teszi, hogy a rajongók viszont úgy vélik, hogy a következő szezonban csalással fogják majd akadályozni a csapat előretörését. Az egyik szurkolót idézi, aki szerint

 

„a DAC-nak nem engedik, hogy bajnokságot nyerjen, (…) mindig ellenünk szóló játékvezetői döntés születik”.

 

Gosling azt is megírja, hogy az SNS szlovák nacionalista parlamenti képviselői nem is rejtegetik megvetésüket a DAC-cal szemben, ezért is fogadták el nemrég az úgynevezett himnusztörvényt, amelynek egyértelműen a dunaszerdahelyi klub volt a célpontja. Ezután idézi Dušan Tittel márciusi, parlamentben elhangzó indoklását:

 

„Menjen el Dunaszerdahelyre, és nézzen meg egy meccset, és hallgassa, hogyan énekli kilencezer ember a magyar himnuszt. Magának sem esne jól”

 

Gosling ezután Világi Oszkárt idézi, aki sokakkal együtt a magyar himnusz éneklése mellett érvelt.

 

Trianont is említi

 

A cikk Trianonra is kitér, mintegy háttérinformációként magyarázva a magyarok szlovákiai jelenlétét:

 

„A Trianoni Békeszerződés az Antant-hatalmak és a Magyar Királyság között jött létre, amely lezárta az első világháborút, egyúttal megszüntette Budapest irányítását több, nem magyar többséggel rendelkező terület felett, köztük Žitný ostrov-val, Európa legnagyobb folyami szigetével, amelynek fővárosa Dunajská Streda”

 

fogalmaz a szerző. Nyilván nem lesz újdonság, ha leírjuk: Csallóköz sosem volt „nem magyar” többségű, Trianon nem Budapest befolyását szüntette meg, hanem feldarabolt egy ezer éves országot, és ha már a magyar szurkolókról és futballklubról ír, a szerzőnek észre kellett volna vennie, hogy az említett helyszínek mindegyikének van magyar, történelmi neve…

 

A cikk szerint a szlovák-magyar kapcsolatok sokat javultak az 1990-es, „átmeneti” évekhez képest, és ma a szlovák nacionalisták inkább a romák és muszlimok üldöztetéséből akarnak politikai tőkét kovácsolni. Mindenesetre megjegyzi, hogy az FC DAC még mindig kitűnő célpont.

 

A himnusztörvénnyel kapcsolatban a szerző megkérdezte az Orbán-kormányzatot rendszeresen kritizáló, a Körképen már többször bemutatott Gál Zsoltot is, a Comenius Egyetem munkatársát (az elérhető információk szerint jelenleg Erasmus koordinátor).

 

A szerző Orbánt is támadja

 

Gosling nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy Gál az egyik alapítója egy „új, liberális gondolkodású, magyar-etnikumú politikai pártnak”. Gál szerint az SNS kétségbeesését tükrözi a himnusztörvény, így próbálva megállítani a szavazóvesztést.

 

A cikk második felében aztán kibújt a szög a zsákból. Gosling szerint a szlovák nacionalisták nem egyedüliként tehetnek a körülményekről, hiszen

 

„az FC DAC Orbán Viktor magyar miniszterelnök ragyogó csillagának eszköze ahhoz, hogy a focit saját populista céljaira használja”

 

Gosling ezután azt rója fel a magyar kormányfőnek, hogy

 

„már régóta hazafias indulatokat szít a szomszédos országba száműzött magyarok körében azzal, hogy magyar állampolgárságot kínált nekik”

 

Gosling ismét erősen csúsztat, mikor a szövegkörnyezetben arra utal, hogy a határon túl élő magyarokat ide száműzték.

 

A szerző abban is a magyar kormányfő hátsó szándékait véli felfedezni, hogy az elmúlt években Magyarország több mint egymilliárd euró értékben ruházott be sportlétesítményekbe Magyarországon és a szomszédos országokban. Ezzel kapcsolatban ismét Gál Zsoltot, a Simon-féle Magyar Fórum egyik alapítóját idézi:

 

„Gál azt sugallja, hogy az FC DAC-ot a szeparatizmus jelképének tekintik: ’Az elképzelés az, hogy egy erős nemzeti szimbólumot alakítsanak ki, mint amilyen a Barcelona Katalóniában’”

 

Világi mint Orbán embere

 

A cikkben Gál Világi Oszkárt „Orbán emberének” nevezi, elismerve, hogy a DAC a legsikeresebb klub a többi, hasonló céllal létrejött határon túli klubok közül.

 

Mindezek után Gosling levonja a számára egyértelmű politikai következtetést:

 

„Az EU és NATO-tag Szlovákia nem ugyanabban a hajóban evez, mint Magyarország, de fennáll annak a veszélye, hogy a magyar nacionalizmus támogathatja a [szlovák] jobboldali erőket a parlamenti választások előtt, amelyre épp Trianon százéves, kerek évfordulójának évében kerül sor”

 

A szlovák balliberális, és hírhedten Orbán-ellenes Denník N kitűnő riportként jellemezte Gosling írását, kihangsúlyozva a nacionalista felhangot.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. jún. 12. 17:16

A németek meg mindenféle származású baloldali csőcselék csak törődjenek magukkal,mert már a muszlimok emberi ürüléket dobálnak a fejükhez és fejükre.Gondolom élvezik a gőgös elitek,meg a bandájuk az olcsó illatszert?!

    Tóth János
    2019. jún. 13. 07:55

    Like!

Édes Erdély
2019. jún. 18. 13:22

Pontosítsunk! A legészakibb, magyarok által nem lakott utolsó kis falunak is van magyar neve, hiszen ezer éven át Magyarországhoz tartozott, az ott élő tótokkal (szlovákok) való békés, testvéri együttélés szellemében.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket