Nyitókép: Femina

 

Öt év után a világ ismét valamivel biztonságosabb hellyé vált, de az előző évtizedekkel összehasonlítva továbbra sem túlságosan békés – derült ki a legújabb Globális békeindexből (GPI).

 

A ranglista szerint idén immár 11. alkalommal Izland lett a világ legbékésebb országa. Utána következik Új-Zéland, Portugália, Ausztria és Dánia.

 

 hirdetes_300x300  

A V4-es országok közül a legjobb helyezést (10. hely) Csehország érte el, bár a tavalyi évhez képest három hellyel rontott. Szlovákia a Globális békeindex 23. helyén áll, s a tavalyi évvel összehasonlítva egy helyet rontott. Magyarország a 21., Lengyelország pedig a 29. helyet szerezte meg.

 

Az aktuális békeindexben 163 országot hasonlították össze és 23 tényező alapján értékelték az ország helyzetét. A vizsgált tényezők közé tartoztak a külső és belső konfliktusok, a hadseregre szánt kiadások, a terrorcselekmények, illetve a gyilkosságok és a további bűntények száma.

 

Fotó: ABC

 

Európa továbbra is a földgolyó legbékésebb térsége, ami a békeszeretet terén néhány évnyi hanyatlás után aprócska javulást ért el. A 25 legbékésebb ország között 17 európai.

 

A tavalyi évhez képest a legnagyobb javulást Ukrajna érte el (152. hely), míg a legnagyobb hanyatlás Nicaraguában következett be (54 helyet csúszva idén a 120. helyre került).

 

A ranglista utolsó, 163. helyén Afganisztán áll, akit Szíriának, Dél-Szudánnak, Jemennek és Iraknak sikerült megelőznie.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.