Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

Kabátfalu  (Nová Osada) – Komáromhoz  csatolt kis település,  a Vág bal partján,  a Holt-Vágtól  párszáz méterre,  Gadóc szomszédságában található. Itt ágazik ki a Vág-Dunából a Komáromi-főcsatorna. A településre ugyan tömegközlekedés nem jár, de személykocsival és biciklivel  is könnyen megközelíthető. Ez utóbbinál a Vág folyó mentén végighaladó kerékpárútról  a faluba térve, a kanálison átívelő kis fahídon átmegyünk a túloldalra.

 

A településen két lovasfarm is található, az egyik a HOLDAS lovarda és szabadidőpark, a másik pedig a SZARVASVÁR Lovasudvar, melyet Sereghy Zoltán alapított 2003-ban. A négy hektárnyi területen tíz ló birtokában tanítja a lovaglás és a lovasíjászat  ősi alapokon nyugvó harcművészetét. A gyönyörű birtokot felesége Silvia mutatta be, mert a törzsfőnök  éppen egy gyerek-csapattal foglalkozott.

 

Sereghy Zoltán már gyermekkora óta lovakról álmodozott, mely legelőször csak rajzaiban mutatkozott meg. Később, pályaválasztása során minden bizonnyal jó döntést hozott, mert mezőgazdasági szakközépiskolát  majd agrármérnöki egyetemet végzett, így  már tanulmányai is szorosan kötődtek az állattenyésztéshez. Először 16 éves korában egy mezőgazdasági szövetkezetben foglalkozott lovakkal, s már ekkor ráeszmélt, hogy megtalálta hivatását.

 hirdetes_300x300  

 

Sereghy Zoltán

 

Hamarosan tagja lett a Csallóközi Lovasíjászok hagyományőrző csapatának, s ezzel egy időben tapasztalatszerzés céljából leutazott Kassai Lajos  lovasíjász világbajnok Kaposvár közeli birtokára. Itt végignézte a lovasviadalok egész sorát, megvásárolta első íját, és egy életre szólóan elkötelezte magát ezzel a sportággal.

 

Tapasztalatai jelentős részét tehát az említett világbajnoktól szerezte, aki a modernkori lovasíjászat megteremtője.  Kassai Lajos  a nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni először Magyarországon, nálunk a Felvidéken is, majd egész Európában, sőt a világ minden tájékán. Lovastanyája Kaposmérőn, a Kapos folyó és a Zselici hegyek közelében található.

 

Jurta

 

Sereghy Zoltán a Szarvasvár Lovasudvar birtokán működő csapatával a Kassai Lovasíjász Iskola egyik törzsét képezi. Saját Sereghy törzse 2004-ben alakult meg, amely jelenleg 15 tagot regisztrál, kezdő és haladó íjászok egyaránt megtalálhatók benne.

 

Minden esztendőben megrendezik a Puszták Népe Lovasviadalt, ez általában pünkösd tájékán esedékes. Pünkösdi királyt is választanak, valamint sok egyéb kísérő program is kapcsolódik a rendezvényhez. Ilyenkor igazi népünnepély hangulata járja át a Szarvasvárat. Ez az esemény idén  június 2-án 12. alkalommal került megrendezésre.

 

 

A törzs rendszeresen részt vesz nemzetközi hagyományőrző rendezvényeken, például a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon, a Bugacon zajló Ősök Napján.  Sereghy Zoltán szerepelt már a dél-komáromi Magyar Lovas-színház, valamint a budapesti Nemzeti Lovas-színház produkcióiban, de történelmi filmekben is.

 

Ez év pünkösdjén a három saját gyermekét nevelő Sereghy család csemetéik  barátait, iskolatársait fogadták, akiknek így, rekreációs tevékenység gyanánt módjukban állt a lovaglást kipróbálni. A kicsiket édesanyjuk is elkísérte, ők valószínűleg jobban izgultak gyermekeiknél.

 

A lófarok ápolása

 

A birtokon a gyönyörű lovakon kívül egyéb állatfajok is megtalálhatók, így például a baromfik színes gyülekezete, a puli, valamint az őshonos, csodálni való szürkemarha állomány.

 

Aki betér a Szarvasvár Lovasudvarba, minden bizonnyal gazdag élményekkel távozik onnét.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.