Nyitókép: Shutterstock

 

Szlovákia lakosságának nagy része inkább összespórolja a pénzt a nyári kirándulásra, mintsem hitelt vegyen fel rá.

 

Szlovákia polgárainak 52%-a vagy egész évben vagy néhány hónapig spórol a nyári kirándulásra, míg a 17%-uk a mindennapi kiadásaikkal együtt finanszírozza az üdülést. Szlovákia lakosságának 28%-a nem utazik nyári vakációra, míg a 3%-uk hitelből megy kirándulni – derült ki a Kruk vállalat felméréséből.

 

 hirdetes_300x300  

A fiatal iskolázatlan polgárok vesznek fel hitelt

 

Kirándulásra általában a 25 és 34 év közötti, alapfokú végzettséggel rendelkező fiatalok vesznek fel hitelt. A felmérés szerint a fiatalok elsősorban a pénzügyi intézményektől, a családtól, illetve a barátoktól kérnek hitelt a nyaralásra.

 

Nyári vakációra legkevésbé a nyugdíjasok és alapfokú végzettséggel rendelkező polgárok utaznak. A mindennapi kiadásokkal együtt elsősorban a magánvállalkozók, az egyetemisták, illetve a Nagyszombati kerület lakosai tudják kifizetni a nyári kirándulás árát.

 

„A karácsonyi ajándékokhoz hasonlóan Szlovákia lakossága a nyári kirándulásra is ritkán vesz fel hitelt. Amennyiben nincs összespórolva elegendő pénzük, vagy a napi kiadásaik mellett nem jut pénz a vakációra, akkor inkább nem mennek sehova. A nyári üdülésre leggyakrabban a szociális juttatásokból élő emberek vesznek fel hitelt, de azt sem banki intézményekben“

 

– mondta Jaroslava Palendalová, a Kruk vállalat vezérigazgatója.

 

A hitelt nem banki intézményekben veszik fel

 

Mivel az eladósodott személyeknek a bankok nem adnak hitelt, ezért a szlovákiai lakosok 23%-a nem banki intézményekből kölcsönöz pénzt. Elsősorban olyan fiatalokról van szó, akik alapfokú végzettséggel és határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek, vagy éppenséggel munkanélküliek.

 

 „Mivel a további kötelezettségekkel, illetve alacsony bevétellel rendelkező személyeknek a bankok nem adnak hitelt, ezért a nem banki intézményekhez fordulnak. Ezeknek az eladósodott személyeknek azonban nagyon jól át kellene gondolniuk, hogy a kirándulásra felvett hitelt a további kötelezettségeikkel együtt képesek lesznek-e fizetni“

 

– figyelmeztetett Palendalová.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!