Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Tatjána Galikova orosz helyettes miniszterelnök minapi beszámolója szerint Oroszország kezdi elveszteni az embereit. Szó szerint. A világ legnagyobb kiterjedésű országa és az egyik meghatározó hatalma nagy tempóban néptelenedik el.

 

A legfrissebb adatok szerint csak az elmúlt négy hónapban 150 ezerrel csökkent a lakosság száma, elsősorban a születések számának elmaradása és a halálozások emelkedése miatt. Arányosítva ez olyan nagyságú csökkenés, mintha Szlovákiában négy hónap alatt 5500 fővel csökkenne a lakosság: annyian halnának meg, mint egy egész évben, és közben egyetlen gyermek sem születetne.

 

Az orosz demográfiai válságra már az ENSZ is felhívta a figyelmet két héttel ezelőtti jelentésében. Miközben Oroszországban a természetes népszaporulat mélyrepülésben van, a migrációs szaldó is rekordalacsony. Jelen körülmények között úgy becsülik, hogy Oroszország 2050-re (tehát mindössze harminc év múlva) elveszti népessége egy 20 milliós szeletét. A legoptimistább előrejelzés szerint is képtelen lenne növelni lakosai számát.

 hirdetes_810x300  

 

Vannak ennél vészjóslóbb forgatókönyvek is: például hogy a 146 milliós Oroszország 2100-ra 90 milliósra zsugorodik, ami 38 százalékos brutális visszaesés. Összehasonlításképp, az ENSZ jelenlegi becslése szerint Szlovákiának 2100-ra 3,73 millió lakosa lesz csak, ami 31 százalékos zuhanás.

 

Kontinensen nem csak az oroszok aggódhatnak. Olaszországban tavaly 4 százalékkal esett vissza a gyermekszületések száma, a népesség száma így az ország megalakulása (1861) óta nem volt ilyen alacsony. Ráadásul a lakosság 23 százaléka, tehát csaknem negyede 65 év feletti, és ezzel a világranglistán százalékos arányban Japán után a második leginkább elöregedett társadalom az olasz.

 

Első ránézésre talán úgy tűnhet, hogy a 2050-es és 2100-as határidők eszméletlenül távoliak. Érdemes azonban azon elgondolkodni, hogy ma Szlovákiában az átlagos életkor, amikor a fiatalok családot alapítanak, 30 év. És aki ma nem születik meg, az harminc év után nem alapít családot, és így tovább.

 

Bírálják az agytrösztök a kormányt, mert túl keveset beszél a nyugdíjkorhatár-plafon költségeiről

 

Orbán Viktor: A következő kormány demográfia központú lesz

 

Ódor: Vagy megadóztatjuk a fiatalokat, vagy visszavágjuk a nyugdíjakat

Magyarország támogatná a külhoni magyar családokat is

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!