Nyitókép forrása: alon.hu

 

Alább összegyűjtöttünk néhány alapinformációt a környező ország sztrádadíjaival és az azzal kapcsolatos bírságokkal kapcsolatban. Nagy különbségek lehetnek helyszíni és utólag bírság között, és a legtöbb esetben nem érdemes megvárni, hogy eljárás induljon az esetleges bliccelésért. 

 

 

Csehország

 

 hirdetes_810x300  

Nyugati szomszédunknál a tíznapos, személyautókra vonatkozóautópálya-matrica 310 cseh koronába kerül, ami 12 eurónak felel meg, a havi 440 cseh korona (17 euró), az éves 1500 cseh korona (57 euró). Nem érdemes bliccelni a sztrádadíjjal, a helyszíni bírság 5000 cseh korona (cca. 190 euró), de ha eljárásra kerül a dolog, akár 100 ezer cseh koronás bírságot is kaphatunk (ez cca. 3800 euró).

 

Magyarország

 

Magyarországon a személyautók napi sztrádadíja 2975 forint, vagyis kb. 10 euró. A havi díj 4780 forint (16 euró), az éves jegy pedig 42 980 forint (140 euró). A magyar sztrádadíjak nem matrica formájában vásárolhatók, hanem a kijelölt helyeken, interneten vagy akár SMS-ben is, amelyeken vagy biztonsági kód, vagy a rendszám azonosítja autónkat. Épp ezért figyelnünk kell arra, hogy az adataink megfelelően legyenek feltüntetve, főleg a rendszámra, az autót nyilvántartó országra, a jármű kategóriájára és a jegy érvényégére vonatkozóan. Még ha nincsenek is nyelvi korlátaink, a kínos magyarázkodásokat érdemes elkerülni, hogy csak a kirándulásunkkal foglalkozhassunk.

 

Az is fontos, hogy a magyar rendőrségnél nincs készpénzforgalom. Helyszíni bírság esetén bankkártyával vagy utalással egyenlíthetjük a bírságot. Ha 30 napon belül fizetünk, akkor a sztrádadíj be nem fizetése 14 875 forintba (cca. 48 euróba) kerül, ha ezt a határidőt túllépjük, a büntetés 59 500 forintra (192 euróra) emelkedik. Arról se feledkezzünk el, hogy Magyarországon az utánfutókra is sztrádadíjat kell fizetni.

 

Fotó forrása: alon.hu

 

Ausztria

 

Ausztriában elég sokrétű az útdíjrendszer. A személyautók, motorkerékpárok és a könnyű lakókocsik esetében egyszerű sztrádajegyet kell vásárolni. A nagyobb gépjárművekre, buszokra, teherautókra útdíj vonatkozik. Ezen kívül fizetős több, főleg alpesi alagúton való áthaladás is, ami viszont minden gépjárműre egyformán vonatkozik.

 

Ausztriában a szlovákiaihoz hasonló digitális sztrádajegyrendszer működik. Az utánfutókra nem kell díjat fizetni, feltéve, hogy a vontató autónk nem nagyobb 3,5 tonnánál. Az autópályákon elhelyezett trafipaxok mellett speciális kamerák figyelik a sztrádamatricákat a szélvédőkön.

 

Ausztria nem épp az olcsó bírságairól híres. A bliccelő sofőr alapesetben 1210 eurós helyszíni bírságot köteles fizetni, a bliccelő motoros 65 eurósat. A matricákkal való jogtalan manipuláció 240 eurós büntetést jelent a személyautósoknak, 130 eurósat a motorosoknak. Ha nem fizetjük ki a bírságot, eljárás indul, és a fenti számok rögtön a 300-3000 eurós intervallumba emelkednek.

 

Ausztriában a tíznapos matrica személyautóra 9,20 euróba kerül, a 2 hónapos 26,80 euróba, az éves pedig 89,20 euróba.

 

 

Románia

 

Romániában is elektronikus sztrádadíj-rendszer működik. Jegyet a román autópálya-társaságnál, a Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania-nál vásárolhatunk, vagy a Petrom, a Rompetrol, a MOL ileltve az OMV kutaknál, de akár interneten is. Az autópályákon lévő kamerák figyelik a rendszámokat, melyeket menet közben vetik össze az adatbázissal. Négyfajta sztrádajegyet vásárolhatunk.

 

Személyautókra a 7-napos díj 13,57 lejes (3 euró), a havidíj 31,66 lejes (7 euró), a 90 naposért 58,80 (13 euró) leit kell fizetni, az éves díj pedig 126,65 lei (28 euró).

 

Szlovénia

 

Ausztriához hasonlóan a 3,5 tonnánál kisebb gépjárművekre sztrádadíjat kell fizetni, az ennél nagyobbakra viszont útdíj vonatkozik. A sztrádajegy nélkül autópályákon közlekedő sofőröket Szlovéniában 300-tól 800 euróig terjedő pénzbírságra büntethetik. Bliccelni tehát nem éri meg. Helyszíni bírság esetén a büntetés felét elengedik. hétnapos, két havi és éves jegyet lehet vásárolni, a járműveket három kategóriába sorolják. A személyautóknál a hetijegy 15 euró, a két havi 30, az éves pedig 110 euró.

 

Fotó forrása: utikalauz.hu

 

Bulgária

 

Bulgáriában matricarendszer van minden járműre, és van egynapos matrica is. A bliccelőket 153 eurónak megfelelő levára büntethetik, 3,5 tonna felett a bírság nagysága akár 1534 eurónak megfelelő leva is lehet.

 

Az egynapos matrica ára 4,50 euró, a hétnaposé 8, az egyhavié 15, az éves pedig 50 euró.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!