Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

A Besztercebányai kerület déli részén nagy a szegénység. Sajnos, ma nagyon kevés sikeresen tevékenykedő gazdasági egységről számolhatunk itt be. Ezek egyike a Csíz-fürdő, amelynek jódos gyógyvize 1860 óta szolgálja a gyógyulni vágyókat. A sikeresek közé tartozik, mert a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben MUDr. Rudolf Andráš főorvossal az élén kihasználta a fejlesztés akkori lehetőségeit, de sikeresen fejleszt a mai – nehéz időkben is. 

 

Cikkünkben most magát a községet vizsgáltuk meg. A történelme, helyzete mellett az is igyekeztünk feltérképezni, hogy a községnek megvannak-e azok a lehetőségei, amelyek biztosítják a fejlesztést a fürdő fejlesztéséhez mérten.

 

fotó: Mede Géza

 

 hirdetes_400x285  

A község története

 

1274-ben „Chyz” néven említik először, de már korábban alapították. A Tukó családé, később más nemesek birtoka. 1566-ban és 1682-ben elpusztította a török. 1828-ban 71 házában 559 lakos élt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak. 

 

Vályi András szerint: „CSÍZ. Magyar falu Gömör Vármegyében, földes Urai Kubinyi, Abafy, és Hamvay Uraságok, lakosai katolikusok, és evangelikusok, fekszik Rima vize mellett, Rimaszétshez közel, ’s ennek filiája, Serkétöl fél mértföldnyire, határbéli földgye mindenféle gabonát bőven terem, réttyének fele jó, legelője szoross, fája nintsen, piatzozása két, és három mértföldnyire, gyümöltsös kertyei jók, káposztás földgyei hasonlóképen, keresettyek más helyeken a’ szőlö mivelésböl, malma helyben, kendert áztató vize alkalmatos, második Osztálybéli.” 

 

fotó: Mede Géza

 

A község tevékenysége és fejlesztési tervei

 

Július Tkáčot az őszi helyhatósági választásokon választották meg a lakosok polgármesternek a község élére. Középkorú, családos, szlovák fiatalember, aki jól beszél magyarul is. Amikor a terveiről kérdezem, habozás nélkül rávágja:

 

„Örülök annak, hogy a csízi fürdő a sok nehézség ellenére is talpon tudott maradni és tovább fejlődik. Én fejleszteni szeretném a községet is. Szeretném, ha a község fejlődése követné a fürdő fejlődését, hiszen Gömör egyik ékkövéről van szó. Fontosnak tartom, hogy a község élhető legyen a lakosaink számára, de természetesen érdekes legyen a fürdő vendégei számára is.”

 

fotó: Mede Géza

 

A fejlesztés lehetőségeit a különböző tervezetekben való részvételben látja, ami persze nem egyszerű dolog. Mindenképpen a minőségi tervezetek kidolgozását tartja a legfontosabbnak, szerinte ez képezi alapját a sikeres pályázásnak. Pár héten belül a ravatalozó felújítását kezdik el a temetőben és soron van a tűzoltószertár átépítése is.

 

Nagyon jó a kapcsolatuk a Dél-Gömör akciócsoporttal, ahonnan pénzt várnak három autóbuszmegálló létesítésére. Sajnos, egyenlőre késnek a kifizetések.

 

Rimava szálló, fotó: Mede Géza

 

A község demográfiai és szociális helyzete

 

Tkáč a Körképnek arról is beszámolt, hogy a községnek 680 lakosa van, ezek 65%-a magyar, 20%-a roma származású. Sajnos a munkanélküliek aránya 18%, amit elég magasnak tart. 

 

„A legtöbb embert a miskolci Bosch üzem, a tornaljai Unikorn és a fürdő alkalmazza. Emellett a község is alkalmaz 14 állandó munkaerőt a községházán, az iskolában és óvodában és 41 embert a közhasznú munkák területén. Velük főleg a kaszálást, az apró közmunkákat tudjuk megoldani. Az eddigi tapasztalataim jók, elégedett vagyok velük.”

 

Fürdő-igazgatóság, fotó: Mede Géza

 

A polgármester elmondja, hogy a község el van látva az alapvetően szükséges infrastruktúrával és szolgáltatásokkal. Van katolikus és református templomuk és egy idősek otthona is. A mezőgazdasági termelést egy helyi vállalkozó végzi. A WIFI-szolgáltatást a jövőben kibővítenék a fürdő-vendégek számára is a község területén.

 

A polgármester riportunk során említést tesz a különböző társadalmi szervezetekről is. Aktívnak tartja a községben a Csemadokot, a nyugdíjasokat, a horgászokat, méhészeket és a vadászokat. Legaktívabbak szerinte a tűzoltók, akik 12 taggal működő egységet képeznek. A hivatásosokkal együtt mindig részt vesznek a fűégetésben is.

 

Katolikus templom, fotó: Mede Géza

 

„A fejlesztés területén együttműködünk a fürdő vezetésével. Ugyanezt tesszük a kultúra és szórakozás terén is. Augusztus hónap végén (28.8.2019) nagyszabású falunapot és fürdő-napot rendezünk közösen, amelyre ezúton is szívélyesen szeretném meghívni a kedves érdeklődőket. A szórakozás mellett képet kaphatnak a fürdő látogatottságáról, a gyógyulási, szórakozási és pihenési lehetőségekről. Szeretném most is felhívni a figyelmet: nyáron, amellett, hogy a szép strand elsőrendű kikapcsolódást biztosít, érdemes végigsétálni a községen is. A régi és új fürdő-épületek látványa a parkok buja zöld-növényzete között, nagyon kellemes élményt biztosít mindenki számára.”

 

– zárja a polgármester.

 

Az öreg-fürdő bejárata a Neptun fürdőházzal, fotó: Mede Géza

 

Portálunk szerkesztősége nevében kívánok Csíz községnek és a polgármesterüknek sok sikert! 

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.