Nyitókép: Dovolenka Egypt

 

A külügyminisztérium közzétette azoknak az országoknak a listáját, ahova a nyári kirándulások alkalmával nem biztonságos ellátogatni.

 

A konzulátusi osztály igazgatója, Martin Bezák elmondása szerint a külügyi tárca az utazási tanácsadás négy fokozatát különbözteti meg.

 

 hirdetes_300x300  

„A legmagasabb, négyes fokozat az adott ország elhagyását javasolja, s ez a fokozat elsősorban azokra az országokra vonatkozik, ahol fegyveres konfliktus zajlik”

 

– magyarázta. Ide tartozik például Irak, Jemen, Szíria, Líbia és Szomália.

 

Egyiptomban ajánlatos a szállodán belül maradni

 

Az utazási tanácsadás harmadik fokozata szerint nem tanácsos egy ország bizonyos részeinek látogatása. Ez a tanácsadás a szlovákiai turisták által oly kedvelt Egyiptomra is vonatkozik.

 

„Felhívjuk a szlovákiai polgárok figyelmét arra, hogy a Sínai-félsziget északi részén a rendkívüli állapot mellett éjjel kijárási titalom van érvényben”

 

– tájékoztatott a szlovák külügyi tárca a honlapján. A külügyminisztérium Egyiptom ezen részét a Líbiával határos nyugati országrésszel együtt azok közé a veszélyes területek közé sorolja, amelyeknek látogatása nem tanácsos a szlovákiai turisták számára.

 

A rendkívüli állapot bevezetése nem befolyásolta a Vörös-tenger mellett üdülőhelyek működését. Az Egyiptomban üdülő szlovákiai turistáknak azt tanácsolják, hogy alkalmazkodjanak és kövessék az utazási irodák, illetve a delegátusok utasításait. A tárca szerint ajánlatos a szállodakomplexumon belül maradni és elkerülni a nyilvános strandokat.

 

„Azt tanácsoljuk az Egyiptomban kiránduló hazai turistáknak, hogy mérlegeljék azt, részt vesznek-e szervezett vagy individuális kirándulásokon a Sínai-félsziget déli részén, a Nílus deltájánál, Kairóban, Alexandriában vagy Fajjúmában

 

– figyelmeztetett a tárca.

 

„Fontos, hogy az Egyiptomban tartózkodó turisták figyeljék az aktuális biztonsági helyzetet, és szigorún betartsák a biztonsági egység tagjainak utasításait”

 

– állítja a külügyminisztérium. A kriminalistás szempontjából Egyiptomban a legnagyobb veszélyt a zsebtolvajok jelentik.

 

A szlovák állampolgárok sürgős esetben a kairói szlovák nagykövetségen (telefonszám: +201000060968) vagy a külügyi tárca diplomáciai hivatalának telefonszámán (+421-2-59785978) kérhetnek segítséget.

 

Az utazási tanácsadás harmadik foka Egyiptom mellett Afganisztánra, Pakisztánra, Indiára és a Fülöp-szigetekre vonatkozik, de ide tartozik még Szudán, Dél-Szudán, a Közép-afrikai Köztársaság, Mali, Benin, Burkina Faso és Venezuela is.

 

„A szervezett turizmus szempontjából a szlovákiai turisták legkedveltebb úti célja Törökország”

 

– mondta Bezák. A külügyminisztérium szerint 2018-ban 160 ezer szlovákiai polgár utazott Törökországba, s idén ez a szám elérheti a 200 ezret is. Törökországra már régóta a másodfokú utazási tanácsadás vonatkozik, ami annyit jelent, hogy az adott ország bizonyos részeinek felkeresése szintén megfontolandó. Ez azonban nem vonatkozik olyan ismert üdülőhelyekre, mint Antalya, Alanya, Izmir, Bodrum, Kappadókia, Ankara és Isztambul.

 

„Az utazást szükségességét akkor gondoljuk át, ha az ország délkeletei régióit szeretnénk meglátogatni. Ezen a részen ugyanis a szomszédos Szíria és Irak miatt növekedett a biztonsági kockázat”

 

– tájékoztatott a külügyi tárca. Elsősorban az olyan városokról és provinciákról van szó, mint Adana, Hatay, Gazi Antep, Şanliurfa, Mardin, Şirnak és Hakkari.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!