Nyitókép forrása: twitter/brnonewsctv

 

Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatti ásatások közben.

 

„A régészek szerint rendkívül értékes és ritka leletről van szó. Miután az ásatások még folynak, lehetséges, hogy újabb értékes leletekre bukkannak” – mondta Jirí Holobrádek, a breclavi városi önkormányzat szóvivője újságíróknak szerdán.

 

„A leletek első kiértékelése alapján a kastély mai alaprajza megőrizte az egykori, tehát kora középkori várfalak alaprajzát. A lelet azért rendkívüli, mert a 11. századból származó erődítményfalak nagyon ritkák” – mutatott rá az ásatásokban részt vevő Miroslav Dejmal, az Archaia Brno szervezet régésze.

 hirdetes_810x300  

 

A breclavi kastély alatti kutatásokat az Archaia és a városi múzeum végzi a brnói Masaryk Egyetemmel együttműködve. Az eddig feltárt leleteket és a kutatás eredményét szerdán Breclavban mutatták be a nagyközönségnek.

 

A breclavi kastély mai formájában reneszánsz épület, részben román stílusban átépítve. Helyén eredetileg az I. Bretislav cseh fejedelem (1000-1055) által építtetett vár állt, amely a határvédelemre szolgált. A jelenleg rossz állapotban lévő kastélyra általános felújítás vár, ezért végeznek alatta régészeti ásatásokat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.