Nyitókép forrása: washingtonpost.com

 

Az EP-választások közeledtével a Facebook szigorította a politikai hirdetések nyilvántartási kötelezettségét, ezzel együtt nyilvánossá tette, melyik politikai hirdető mennyit költött hirdetésre az elmúlt hónapokban. Érdekes eredményt hozott a statisztika.

 

Azon nyilván nem lepődtünk meg, hogy a szlovákiai pártok közül az élen a balliberálisok szerepelnek, de utánuk rögtön az SNS következik. Sőt, a nyugati civilizációt élesen bíráló ĽSNS és Ľuboš Blaha sem rest azért kihasználni az amerikai multicég adta lehetőségeket – némileg átértékelve a mondást, az „olvasónak nincs szaga”.

 

Hogy teljes legyen a kép, miért van szükség facebook-hirdetésre, bemutatjuk, nagyjából hogyan is működik a Facebook. Minden politikai pártnak, közösségnek, csoportnak, de médiumoknak is, vannak követőik a Facebookon. Amikor az illető csoport, szervezet, vagy portál megoszt valamit, bejegyzést tesz közzé, azt az oldal alapjáraton csak a követők töredékénél jeleníti meg. Erre szokás azt mondani, hogy a Facebook „túszul ejti” az adott csoport, szervezet követőit (olvasóit), és csak pénzért juttatja el hozzájuk az adott bejegyzést.

 hirdetes_400x285  

 

Ha az ember többekhez szeretné eljuttatni az általa közölt információt, kénytelen hirdetni. Természetesen akadnak témák, események, hírek, sőt személyek is, akik, amelyek eladják magukat a facebookozók körében, és ezért nem szorulnak fizetett hirdetésre. A politikai pártok azonban nem épp ebbe a kategóriába tartoznak.

 

Jól keresett a Facebook az EP-választásokon

 

Az elmúlt három hónapban Szlovákiában facebook-hirdetésekre a legtöbb pénzt az Európai Parlament verte el. Több mint 43 ezer euróért hirdetett. Többségében a választás fontosságáról szóló írásokat, közleményeket hirdettek meg.

 

Az adatok az elmúlt 90 napot ölelik fel (július 12-éhez viszonyítva)

 

A második helyen – talán meg sem lepődünk – a Progresívne Slovensko volt. A macronista-balliberális párt 29 894 eurót fordított facebook-hirdetésekre. Koalíciós szövetségese, a SPOLU a harmadik helyen végzett, 27 754 euróval. Mindkét párt rendkívül jól mozgósított, meg is nyerték az EP-választásokat. Ketten együtt 57 ezer eurót költöttek facebook-hirdetésekre. A választáson indított személyek költéseiről nem is beszélve.

 

Kissé talán meglepő, de a negyedik és ötödik legtöbbet költő politikai párt vagy személy Andrej Danko (21 071 euró) és az SNS (21 178) volt. A több mint 42 ezer eurós összeget az elmúlt három hónapban nem csak az EP-választásokra fordították. Az SNS nem szerzett egyetlen mandátumot sem, a belpolitikai válságok sora miatt pedig mára jócskán lemaradt a népszerűségi versenyben.

 

Nem véletlen, hogy csak az elmúlt 30 napban a párt 8708 eurót, maga Andrej Danko pedig 8310 eurót költött hirdetésekre, amelyeket többek között az SNS által bevezetett intézkedések, Andrej Danko, Peter Sagan, az üdülési utalványok és egyebek népszerűsítésére használtak. Ezzel az elmúlt hónap legnagyobb szlovákiai hirdetőivé léptek elő.

 

Nem panaszkodhat a Facebook az OľaNO-ra sem, amely 15 600 eurót költött hirdetésre. Az EP választások után azonban visszafogták magukat, az elmúlt harminc napban csak 1500 eurót használtak fel erre a célra.

 

A magyar szavazatokra hajtó pártok sem spóroltak

 

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár a Most-Híd EP-választási listáján a második helyen indult, a vegyespárt az ő oldalán több mint 7503 eurót költött facebook-hirdetésre a legutóbbi 90 napban. A Most saját oldalán egyébként 3354 euróért hirdetett.

 

A Magyar Közösség Pártja 5455 eurót költött az elmúlt három hónapban, zömét az EP-választási kampány idején, jelöltjei népszerűsítésére. A választásokkal azonban be is fejezték a hirdetést.

 

Mostanában a magyarokat megszólító pártok közül legaktívabb Simon Zsolt és a Magyar Fórum, az elmúlt harminc napban 652 euróért hirdetettek.

 

Fico és Pellegrini

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfőnél érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt harminc nap harmadik legnagyobb facebook-hirdetője volt 5220 euróval. Megelőzte még a 3476 eurós Michal Truban PS-elnököt is.

 

Robert Fico sem szerénykedhet, 1400 euróért hirdette meg bejegyzéseit, amelyek a Smer szociális intézkedéseiről és a szlovákiai sajtó bírálatáról szóltak zömében.

 

A nyugatellenes Ľuboš Blaha pedig több mint 1600 eurót szánt arra, hogy a médiát, a nyugatot és Amerikát, no, meg a balliberálisokat szidalmazó bejegyzései videói, minél több emberhez eljussanak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!