Nyitókép forrása: 888.hu

 

Több érdekes okfejtés és egy még érdekesebb közvélemény-kutatás jelent meg a napokban a nemzetközi sajtóban. Egy felmérés szerint a németek 59 százaléka úgy véli, Angela Merkel állapota kizárólag a kancellárasszony magánügye. A nyugati fősodrású sajtóorgánumok publicisztái szerint azonban ezt vitatják. Kinek van igaza?

 

Azt azért érdemes kiemelni, hogy a német választók körében végzett felmérésen belül a szélsőjobboldali AfD híveinek két harmada válaszokat követelne Merkeltől egészségügyi állapotára vonatkozóan. Elsősorban a liberálisok és baloldaliak (szocialista SPD, Zöldek) vélik úgy, hogy a háromszori nyilvános „rosszullét” kizárólag Merkel magánügye.

 

A véleményvezérek azonban máshogy látják. A Handelsbladt gazdasági lap publicisztája, Gabor Steingart szerint például Merkel egészségi állapota alkotmányjogi kérdés, mert az emberek bizalma megrendül, ha kérdések merülnek fel állapotát illetően. Nincs ugyanis egyértelmű válasz arra, hogy „a kancellár birtokában van-e még teljes fizikai teljesítőképességének, vagy sem”.

 hirdetes_810x300  

 

Angela Merkelt három hét alatt három nyilvános szereplésen kapta el titokzatos, teljes testére kiterjedő remegés. Az elsőt a sajtóosztálya megpróbálta a hőhullámmal magyarázni, a másodikat érzelmi okokra vezette vissza, a harmadiknál kifogytak az ötletekből, és Merkel kénytelen volt érdemben nyilatkozni állapotáról. Elmondta például, hogy „egy darabig együtt kell élnie a tünetekkel”. A tünetek okáról azonban nem árult el semmit.

 

Merkel rejtélyes remegése: nem ülnek a kancellárasszony magyarázatai

 

A nézetkülönbségek forrása

 

A német belső hírszerzés egykori vezetője, Hans-Georg Maassen szerint Merkel egészségügyi állapota nem lehet magánügy, mert a választóknak joguk van tudni, hogy a kormányt vezető személy képes-e teljes erejével, erőnlétben végezni a munkáját és bírja-e a ránehezedő nyomást, vagy sem.

 

Jürgen Falter, a Minszi Egyetem politológia-professzora szerint Merkel a titkolózással csak okot ad a spekulációkra, és eljöhet egy pillanat, mikor az emberek elhiszik, tényleg nagy a baj. Ez aláásná az emberek bizalmát, és komoly károkat okozhat.

 

A német közvélemény és véleményvezérek közti nézetkülönbségnek politikai-kulturális okai vannak. Míg Amerikában például az elnök egészségi állapota nyilvános – az elnök intézmény, nem személy – addig a németeknél a kancellár intézményére fókuszálnak az emberek, nem a hivatalt betöltő személyre. Ez egyfajta ellenreakció a hitleri Németorzág személyi kultuszára, a lényeg, hogy emiatt teljesen másképp értékelik, magánügy-e vagy sem egy vezető beosztású politikus hogyléte.

 

Ez már nem lehet véletlen: Merkel ismét beremegett a német himnusz alatt – VIDEÓ

 

Nem nagyon csodálkozhatunk

 

Mindenesetre, a politikai realitások talaján maradva és az előzmények tudatában le kell szögezni, hogy Merkel „problémái” kihathatnak munkájára. Nem kell drámai dolgokra gondolni, de képzeljük el, hogy egy fontos találkozó döntő pillanatában elfogja a remegés, és ezért meg kell azt szakítani. Lehet, hogy második nekifutásra teljesen más eredmény születne, mint amit eredetileg sikerült volna elérni.

 

Azt se felejtsük el, hogy Merkelre immáron negyedik éve nehezedik hatalmas nyomás a német migrációs politika és annak politikai kezelése miatt. Nem csoda, hogy ennek tünetekben jelentkező nyomai is vannak.

 

Arra viszont mérget vehetünk, hogy amíg képes tartani magát a kamerák előtt, addig gyors visszavonulásra nem számíthatunk a német kancellártól, és addig nem is árulja el problémája természetét. Ha ugyanis elég súlyos a betegsége, politikai ellenfelei azt arra használnák, hogy lemondassák, és vele együtt zátonyra vigyék a jelenlegi kormányzó garnitúrát. Ez utóbbi csak még egy ok arra nézve, miért nem lehet egyszerű „magánügy” az ország első emberének egészségi állapota.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!