Nyitókép: Pelipecky

 

Amennyiben repülőgéppel utazunk, akkor az értékes tárgyainkat a kézi poggyászba tegyük és a reptéren, illetve a repülőben is tartsuk szem előtt. Ha az értékes tárgyainkat a feladott poggyászba tesszük, s az elveszik vagy megsérül, azért sem a reptér, sem a légitársaság nem vállal felelősséget.

 

Utazási alapszabályok

 

  hirdetes_300x300   

A pozsonyi M. R. Štefánik repülőtér az alapvető szabályok mellett azokra a tiltott tárgyakra is felhívta a figyelmet, amelyeket sem a kézipoggyászba, sem a feladott csomagba nem lehet beletenni.

 

 „A nyári szezon idején még mindig találkozunk olyan utasokkal, akik nincsenek tisztába a szállítható folyadékok mennyiségével, illetve a tiltott tárgyak listájával“

 

– mondta Veronika Ševčíková, a pozsonyi reptér szóvivője.

 

A repülőgép csomagterébe kerülő feladott poggyászba nem kerülhet pénz, ékszer, nemesfém, kulcs, gyógyszer, dioptriás- és napszemüveg, kontaktlencse, karóra, értékpapír, cigaretta, dohányáru, üzleti dokumentum, útlevél, illetve azonosító okmány.

 

„Mindemellett olyan törékeny tárgyakat sem lehet a feladott bőröndbe tenni, mint a parfüm, üveg, porcelán, vízipipa, továbbá az elektronikus készülékeknek (walkman, CD-lejátszó, fényképezőgép, kamera, MP3, mobiltelefon, notebook, e-book) sem ebben a típusú poggyászban van a helyük“

 

– tette hozzá Ševčíková.

 

Tiltott tárgyak

 

A reptér szigorított védelmi területein, illetve a gép fedélzetén az utasok nem tarthatnak maguknál lőfegyvert és más lövedék kilövésére alkalmas eszközt, elkábító/sokkoló eszközt, illetve olyan éles vagy hegyes tárgyat, ami súlyos sérüléseket okozhat.

 

A kézipoggyászban tilos olyan munka-, illetve tompa eszközöket elhelyezni, amelyek sérüléseket okozhatnak, emellett robbanó- és gyúlékony anyagok sem kerülhetnek a poggyászba. Az öngyújtót sem a kézi, sem a feladott poggyászba nem lehet beletenni, csak és kizárólag az utas testére, tehát a ruhája zsebébe kerülhet. Az átvizsgálás során pedig kötelező kitenni.

 

A folyadék áttetsző zacskóba kell tenni

 

Az utasok a kézi poggyászukban vihetnek folyadékot, krémet, illetve zselét, de csupán különálló tárolókban, maximum 10 milliliternyi vagy 100 grammnyi mennyiségben. Ezeket a tárolókat egy áttetsző, visszazárható műanyag zacskóba kell belehelyezni, melynek a kapacitása maximum egy liter lehet.

 

„Az átvizsgálás előtt az összes folyadékot ki kell venni a kézipoggyászból, és bele kell helyezni a csomagvizsgáló rekeszbe“

 

– mondta Ševčíková.

 

A diabetikusok számára szükséges folyadék, az inzulin, illetve a folyékony gyógyszerek 100 milliliternél magasabb mennyiségben is szállíthatók az utas kézipoggyászában, s orvosi igazolás sem szükséges hozzájuk.

 

Túlméretes poggyász

 

„Amennyiben az utas nagyobb méretű tárgyat szeretne magával vinni az utazásra, azt a check-in pultnál lehet átadni „Túlméretes csomag“ felirattal. Ezeket a csomagokat a gép rakterében helyezik el“

 

– hívta fel a figyelmet Ševčíková.

 

Az ilyen típusú tárgyak szállítását előre be kell jelenteni az adott légitársaságnál – a legideálisabb a repülőjegy foglalásakor.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!