Nyitókép: apartmaji.si

 

Annak ellenére, hogy Szlovénia tengerpartjának hossza alig éri el az 50 kilométert, a vízminőségével mégsem fog csalódást okozni a turistáknak.

 

Az Eurostat tegnap hozta nyilvánosságra azoknak az EU-s országoknak a listáját, amelyek remek vízminőségű tengerparti fürdőhelyekkel rendelkeznek. A nyilvánosságra hozott adatok során az Eruostat az Európai Környezetvédelmi Ügynökségre (EEA) hivatkozott.

 

 hirdetes_400x285  

Remek vízminőséggel rendelkező tengerpartok az EU-ban:

(A százalékos arány azt mutatja, hogy az adott ország tengerparti helyeiből mennyi alkalmas fürdésre.)

 

Forrás: Aktuality.sk/Eurostat/EEA

 

A hazai turisták által oly kedvelt Bulgária a ranglista végén kullog

 

A nyilvánosságra hozott adatok a 2017-es évre vonatkoznak. Az Eurostat ranglistájából kiderül, hogy a legminőségibb tengervíz Szlovénia partjainál van, holott az ottani tengerpart mindössze 47 kilométer hosszú.

 

Szlovénián kívül az első ötbe került még Málta, Ciprus, Görögország és Horvátország.

 

A ranglista másik végén azok az országok kaptak helyet, ahol alacsony minőségű a fürdésre alkalmas tengervíz. Az utolsó helyen Svédország kullog, ami érthető is, hiszen ez az ország nem számít a nyári tengerparti üdülések Mekkájának.

 

Az utolsó előtti helyen Bulgária végzett, holott nagyon sok hazai turista is ezt az országot választja a nyári üdülése úti céljának. A szlovákiai turisták általában azért járnak a Fekete-tengerhez kirándulni, mert a Földközi-tenger körül fekvő országokkal összehasonlítva jóval olcsóbb.

 

Évről évre minőségibb a tengervíz

 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a tengerparttal rendelkező EU-s országokban évről évre növekszik a tengervíz minősége. 2017-ben az üdülésre alkalmas uniós tengerpartok 86,3%-nak megfelelő volt a vízminősége. A 2012-es évhez viszonyítva 4,1 százalékpontos javulásról van szó.

 

A fürdőzőket napjainkban leginkább a fekália baktériumokkal szennyezett vizek veszélyeztethetik, amelyek a kanalizációból, valamint a mezőgazdasági telepekről juthatnak a tengerbe. A turisták interaktív térképeken ellenőrizhetik el az úti céljukat.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!