Nyitókép: aktuality.sk/illusztráció

 

Aki barna medvével találkozik az erdőben, jobban teszi, hogy minden riadalma ellenére is először nyugodtan megáll és megpróbálja higgadtan értékelni az adott helyzetet – állítja a szakértő.

 

Marián Hletko, a szlovák Állami Természetvédelem barna medve bevetési csapatának tagja a TASR hírügynökségnek nyilatkozott arról, hogy hogyan viselkedjünk, ha véletlenül erdőjárás közben barna medvébe botlunk.

 

„Az ember és a medve találkozását számos körülmény előzi meg. A helyzet sokfélesége, a környezet, valamint a medvéhez viszonyított távolság miatt nem lehet univerzális ajánlást tenni arra vonatkozóan, hogy hogyan viselkedjen az ember a találkozáskor”

 

  hirdetes_300x300   

emelte ki Hletko.

 

Ha az ember találkozik egy medvével, amely még nem regisztrálta a jelenlévőt, az a legjobb, ha minél csendesebben megpróbálunk elhátrálni az állat közeléből. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy nem szabad futásnak eredni a medve közelében, ugyanis azt támadást válthat ki belőle.

 

Előfordulhat, hogy mikor a medve felénk lépeget, valójában még nem is regisztrálta jelenlétünket.

 

„Beszéljenek a medvéhez nyugodt, határozott hangon. Sose kiabáljanak rá! Ezt (a higgadt megszólítást – a szerk. megj.) a lehető legkorábban tegyék meg, hogy az Önök és a medve közti távolság a jelenlétük bejelentésekor a lehető legnagyobb legyen.”

 

javasolja Hletko.

 

Halottnak tettetni magunkat

 

Az ilyen helyzetben a medve felállhat hátsó két lábára, ugyanakkor ez még nem számít támadásnak. Ekkor csak jobban fel akarja mérni az előtte álló embert.

 

„Ha a medve regisztrálja az ember jelenlétét, többnyire megfordul és elmegy”

 

teszi hozzá a szakértő.

 

Olyan helyzet is előfordulhat, hogy a találkozáskor a medve dühöt mutat. Mikor fújtat, mancsával a földet kaparja, de nem támad, valószínűleg megsértettük a személyes környezetét, vagy a közelben ott vannak medvebocsai.

 

„A medvék a találkozás során gyakran használják az ún. ‘bluf attack’-ot, hogy kifejezzék nemtetszésüket az emberi jelenlét miatt. A medve röviden kirohan, majd hirtelen megáll. Semmi esetre se fussanak ilyenkor”

 

mondta Hletko.

 

„Ha azonban a medve közel van és nem áll meg, és az ember tudja, hogy nem kerülhető el a tényleges támadás, játsszon halottat. Az embernek ilyenkor hasra kell feküdnie, a lábait szabadon kinyújtva, ujjait összefűzve a fejük felett úgy, hogy védjék a nyakat”

 

javasolja a szakértő.

 

Ez a pozíció megvédi az ember arcát, nyakát és a létfontosságú szerveit. A hát és a nyak védelmét tovább növelheti a hátizsák.

 

„Abban az esetben, ha a medve a hátára fordítja Önöket, igyekezzenek rögtön visszafordulni a hasukra. Ha a medve megérzi, hogy már nem veszélyesek, többnyire elmegy”

 

zárja Hletko.

 

Bár a Felvidéken nem annyira gyakoriak a medvetámadások, évről évre érkeznek hírek, hogy a Magyarországgal határos erdőségekben megjelenik egy-egy medvecsalád. Legutóbb a Nagykürtösi járásbeli Csáb községben jelentették a helyi vadászok medvék jelenlétét.

 

Medvékre figyelmeztetnek a Nagykürtösi járás magyarlakta részén

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!