Nyitókép forrása: carwow.co.uk

 

Az idei év első felében legtöbbet értékesített márkáinak rangsora Szlovákiában egész már képet fest, mint Európában. Az uniós toplista első három helyezettje a Volkswagen, a Renault és Peugeot, Szlovákiában ellenben közülük csak egy került dobogós helyre.

 

A szlovák autópiac a nyugatinál jóval érzékenyebb az árakra, ezért a népautóknak van nagyobb kereslete. A Szlovák Autóipari Szövetség által összeállított listán egyértelműen a Škoda a győztes. A cseh autógyár három modellje is a legnépszerűbb TOP 10-es listán szerepel.

 

Még mielőtt megnéznénk a teljes listát, továbbra is a kisebb SUV modellek a legkeresettebbek a szlovákiai piacon. Az első félévben csaknem 13 ezer darabot vásároltunk belőlük.

 hirdetes_810x300  

 

Autóeladások európai TOP 20-as listája: a gyártók háromnegyede komoly bajban van

 

A SME napilap összeállítása szerint azonban a toplisták megírásánál komoly gondot okoz a Škoda. Az új Octavia ugyanis már középkategóriás autónak számít. A C-kategóriába kerülő Octavia így már a nyugaton legnépszerűbbnek számító VW Golffal került ringbe. Csak Octaviából a szlovákiai piacon 2589 darabot adtak el az év első felében.

 

A KIA-nak sincs miért panaszkodnia. A Ceed mellett az első félévben 1932 újautó-vásárló döntött, a harmadik helyen 1778 eladott darabbal a Hyundai i30-as áll. Az idei év a Škoda Rapid hattyúdalának számít, 1408-at sikerült belőle értékesítenie a kereskedőknek, ezt is csak azért, mert az most előtérbe lépő Škoda Scalából egyelőre csak 184 darab fogyott.

 

Érdekesség, hogy a kompakt SUV-k kategóriájában a Dacia Duster (1593 eladott darab) beelőzte a Hyundai Tucsont (1217 darab), és ezúttal jó félévet könyvelhetnek el a nagy SUV modellek is, mint a Toyota RAV4 (425 db) és a BMW X3-as (218 darab).

 

Természetesen Szlovákiában a legnépszerűbb modell idén az első félévben újra a Škoda Fabia volt. A B-kategóriába tartozó modellből 2911 darabot adtak el. Ebben az osztályban a második legnépszerűbb a Reanult Clio (1125 db), messze lemaradva a Fabiától.

 

Szlovákiában az elmúlt félévben 56 303 új autó vettek nyilvántartásba, ami stagnálásnak minősül (az előző félévhez képest csak két autóval rövidebb ez a szám, miközben az Európában eladott 8,18 millió új autó 266 ezer darabbal kisebb, mint félévvel korábban).

 

A teljes lista, amely az összes kategória tíz legnépszerűbb modelljét tartalmazza, a következőképp néz ki:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!