Nyitókép forrás: sofasofa.co.uk

 

Egy Németországban megjelent, német viszonyokat felmérő kutatás szerint az állami alkalmazottak egy egész nappal többet töltenek betegszabadságon, mint a magánszférában dolgozó kollégáik.

 

A nagy adathalmazok vizsgálata alapján készített felmérésben 15 ezer munkás hiányzási „szokásait” elemezték ki. A hiányzás okát nem figyelték, csak azt, hogy bement-e munkába, vagy sem. Arra jutottak, hogy

 

a magánszektorban dolgozók 47 százaléka egyáltalán nem hiányzott a munkahelyéről. A közszférában ez az arány 53 százalék.

 

 hirdetes_300x300  

Az is kiderült, hogy az állami alkalmazottak átlagban egy egész nappal többet hiányoznak munkahelyükről, mint a magánszektorban dolgozó munkások. A kutatás készítői azt is megjegyzik, hogy az Egyesült Államokban egy 2017-es felmérés szerint a magánszektorban 1,8 százalékos volt az abszencia aránya, míg az amerikai közszférában 2,4 százalék.

 

Arra is megpróbáltak választ adni, hogy miért rosszabbak a közszféra adatai a magánszektorénál. Mivel azt nem nagyon lehet megállapítani, hogy a felmérésben szereplő 15 ezer munkás tényleg beteg volt-e vagy egyszerűen csak lógni támadt kedve, a kutatók csak alternatívákat vázoltak fel.

 

Az egyik elképzelés szerint a közszférában nagyobb a lelki és érzelmi nyomás, a stressz, a munkások ezért hamarabb vesznek ki betegszabadságot, hogy fellélegezzenek (újra hangsúlyozzuk, Németországról beszélünk).

 

A másik lehetőség, hogy a közszférában jóval védettebbek az alkalmazottak, biztosabb a munkahely, ezért szabadabbak, hamarabb megengednek maguknak egy-egy lógós napot betegségre hivatkozva.

 

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a magánszektorban és az államnál dolgozók között van bizonyos különbség a motivációt, az elhivatottságot és a hűséget illetően. Kiszámolták, hogy egy állami alkalmazott átlagban 5,6 százalékkal nagyobb valószínűséggel blicceli el a munkanapot betegszabadságra hivatkozva.

 

Persze, a fenti adatok a németekre vonatkoznak. Vajon milyen eredményt hozna egy ilyen kutatás Szlovákiában, vagy Közép-Európában?

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!