Nyitókép forrása: infokiskunfelegyhaza.hu

 

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök nemrég a román turistákat vádolta meg az afrikai sertéspestis behurcolásával, amely Bulgáriában munkahelyek ezreinek megszűnését és a sertéshús brutális megdrágulását idézte elő.

 

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője a Kronikaonline.ro portálnak elmondta, hogy hogy bár a román turisták valóban szemetelnek a tengerparton, de a megítélésük így sem rossz a bolgár vendéglátók körében, vidámak, közvetlenek, fontos jövedelemforrást jelentenek és borravalót is hagynak.

 

Bulgáriában 1,14 millió román turista fordul meg egy évben, és ez a szám nem tartalmazza azokat, akik csak átutaznak az országon délebbi úticéllal. Pedig a román-bolgár kapcsolatokat is történelmi veszteségek terhelik, az 1913-as második balkáni háború miatt, amikor a bolgár hadsereg szerbek, törökök és görögök előtti kapitulálását követően a románok hadüzenet nélkül lerohanták Dél-Dobrudzsát.

 hirdetes_810x300  

 

Történelmi sérelmek vannak, de…

 

Barabás T. János elmondta azt is, hogy 1880 után és a két világháború között kétszázezernél is több bolgárt telepítettek ki Romániából. A szófiai parlamentben domináns középpártok óvakodnak a románellenes retorikától, inkább fű alatt zajlik a bulgáriai románok/vlahok háttérbe szorítása:

 

„Míg 1948-ban a lakosság három százaléka, mintegy 250 ezren vallották magukat román/aromán nyelvűnek, jelenleg tíz-húszezerre csappant a számuk, gyakorlatilag nincs anyanyelvű iskolájuk és templomi szertartásuk. Csupán Szófiában működik egy elemi iskola. A romániai bolgár közösség is majdnem eltűnt, csak az Osztrák–Magyar Monarchia hagyományaival rendelkező Bánságban vannak intézményeik.

 

A balkáni kisebbségek sorsát ismerve nem meglepő, hogy a romániai magyarok kitartását, beolvadástól való ódzkodásukat értetlenség kíséri Bukarestben

 

idézte a szakértőt a Kronikaonline.ro. Hozzátette, hogy a bolgárok körében nem jellemző a románellenesség, inkább a muzulmánok miatt aggódnak.

 

A 6,5 milliós országban nagyjából egymillióra tehető a törökök száma, és nagyjából ugyanennyien vannak muszlim vallást felvevő romák is.

 

Szembetűnő passzivitás

 

Ami a sertéspestist illeti, Bulgáriában eddig húsz-huszonötezer munkahely megszűnése írható a járvány számlájára, az év vége felé pedig várhatóan 50 százalékkal fog emelkedni a sertéshús ára. Görögország már le is tiltotta a bolgár sertések importját.

 

A hivatalos szófiai álláspont szerint a járvány Dobrudzsából terjed Bulgáriába, de elismerik azt is, hogy a határon átmigráló fertőzött vaddisznók is hozzájárulnak a kór terjedéséhez.

 

„Mindenképp szembetűnő az együttműködés hiánya, a román fél passzivitása ez ügyben. Így például a Vama Veche és Negru Vodă határátkelőhelyek román oldalán nincs autókereket fertőtlenítő folyadék az úton lévő medencékben„

 

jegyezte meg a szakértő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.