Nyitókép: wikimedia.org

 

Cikkünk előző részében szót ejtettünk az önrendelkezésre vonatkozó nemzeti jogokról, és arról, hogy Felvidéknek ezen jogokat figyelembe véve milyen esélyei vannak a megvalósításra. Ezt követően Svájcot hoztuk fel példaként, és elkezdtük a svájci kantonrendszer bemutatását.

 

A felvidéki magyarság autonómiája

Most pedig folytassuk, és vizsgáljuk meg Svájcot kicsit közelebbről!

 

 hirdetes_810x300  

Általános adatok

 

Svájc virágzó és stabil modern piacgazdaság, ahol az egy főre eső GDP meghaladja a nagy nyugat-európai gazdaságokét. A svájci gazdaság egyike Európa legfejlettebb és legstabilabb gazdaságainak. A Világgazdasági Fórum 20092010-es listája szerint a világ legversenyképesebb országa. Az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (vásárlóerő-paritáson számolva) 2005-ben 32 300 dollár volt. A GDP növekedési üteme 2001-ben 1,6%-ra esett vissza, 2002-ben tovább lassult, 1,3%-ra.

 

2017-ben végzett kutatás szerint Svájc a világ legstabilabb gazdasága. Svájcban volt a világ legalacsonyabb inflációs rátája: a 117 éves átlag 2,2 százalék.

 

Néhány szó Svájc történelméről

 

Svájc gazdag kereskedővárosainak (Bern, Zürich, Soloturn, stb.) a Hohenstauf császárok már az invesztitúraháború idején széleskörű autonómiát adtak. Ezen kiváltságokat később a Habsburgok igyekeztek korlátozni, de a völgyek és városok szövetséget kötöttek érdekeik védelmére. Erről tanúskodik egy 1291 augusztusában írt szövetségi levél (Bundesbrief). Ettől a dátumtól számítják hivatalosan az ország megalapítását. Ennek emlékére tartják a svájciak nemzeti ünnepüket augusztus 1-jén. Vagyis ez az ország a négy hivatalos nyelvével már a 13. századtól fennál.

 

Képtalálat a következőre: „swiss cantons”
Svájc kantonjai. Kép: about.ch

 

Az őskantonok 1315-ben legyőzték a Habsburgok seregét, és így sikerült megőrizni önrendelkezésüket. Bár 1798-ban Svájcot, mint országot a francia forradalmi hadsereg leigázta és átmenetileg megszüntette, de 1815-ben a bécsi kongresszus visszaállította Svájc függetlenségét.

 

Semlegesség a háborúkban

 

A Svájci Konföderációnak mind az első-, mind a második világháborúban sikerült megőriznie függetlenségét, vagyis egyik háborúban sem vettek részt.

 

Svájc közigazgatása, alkotmánya és politikai rendszere

 

A svájci demokrácia alapelve, hogy a hatalom közvetlenül a néptől származik, így az alkotmány módosítása is csak kizárólag népszavazás útján történhet meg. A kormányok és törvényhozók a közösséget a nép alkalmazottjaiként szolgálják.

 

A svájci parlament kétkamarás: Államtanács (46 tagból áll, minden kantonból 2, minden „fél-kantonból” 1), Nemzeti Tanács (közvetlenül választott 200 tagból áll). A parlament mindkét házának azonos jogköre van.

 

A szövetségi államban a népszavazás jelentős szerepet kap. 1848. és 2006. között szövetségi szinten 543 népszavazás volt, melyeknek több mint fele az elmúlt 35 évben valósult meg.

 

1848. és 2006. között szövetségi szinten 543 népszavazás volt, melyeknek több mint fele az elmúlt 35 évben valósult meg. Kép: caitlingoesphotohunting.blogspot.com

 

A gyakori voksolások a parlament által hozott bármely döntést felülbírálhatják. A népszavazás lebonyolítása előtt az ügyet széles körű társadalmi vitára bocsátják, majd minden szavazópolgárt kellő időben, írásban tájékoztatnak a mellette és az ellene szóló érvekről. A népszavazás mindig érvényes és az eredménye kötelező.

 

Mindebből kitűnik, hogy az állam lehető legszélesebb körű demokráciára törekszik. Mindez élénkíti a pártok és a közvélemény közti kapcsolatot.

 

Ipar és kereskedelem

 

A legfontosabb ipari szektor az óragyártás, a gépgyártás és a textilipar. Jelentős az orvosi műszerek gyártása, és nagyon fontos a gyógyszeripar.

 

Svájcban fontos bevételi forrás még a turizmus. Leglátogatottabb a Genfi-tó és az Alpok környéke.

 

Leghíresebb svájci termékek: Swatch óra, Toblerone, Milka csokoládé, Maggi ételízesítő, Logitech számítógépes egér és billentyűzet, Nescafé kávé, Ementáli sajt, stb.

 

Összegezve:

 

A több száz éve fennálló, több nemzetiségű, több nyelvből összeálló kantonrendszert magába tömörítő Svájc, világviszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő és legversenyképesebb ország.

 

Mindezekből kitűnik tehát, hogy a felvidéki, magukat „magyar képviselet”-nek kikiáltó pártok – ha van is autonómiatervezetük, vannak jogászaik – képtelenek, vagy nem is áll szándékukban magát az autonómiát érdemben propagálni. Épeszű ember számára világos kell hogy legyen, hogy komoly alkotmányjogászaik és közgazdászaik figyelmét nem kerülhetik el a pozitív példák, mint amilyen Svájc is.

 

Hiszen a felvázoltak alapján is látható, hogy Svájc, mint példa úgy az önrendelkezés, a gazdaság és a demokrácia terén is követendő példa lehet. Komoly közgazdászoknak és nemzetközi jogászoknak nem szabad, hogy gondot jelentsen az önrendelkezés, mint olyan pozitív példákkal való megtámogatása.

 

Svájc, mint példa úgy az önrendelkezés, a gazdaság és a demokrácia terén is követendő példa lehet. Kép: caitlingoesphotohunting.blogspot.com

 

Az érdemi magyar képviseletnek többek között az is lenne a feladata, hogy az ilyen és ehhez hasonló példákat a szlovák nemzettel is megismertesse, és követendő példaként állítsa eléjük akár a parlamentben, vagy azon kívül.

 

Biztos vagyok benne, hogy ha mindez megfelelően lenne propagálva, akkor ennek az országnak minden nemzete és polgára megértené, hogy az önrendelkezés mit is takar valójában. Hogy mindennek igen is pozitív következményei lennének úgy a szlovákságra, mint minden más itt élő nemzetre, véglegesen orvosolva végre az évszázada fennálló nemzetiségi ellentéteket.

 

Természetesen mind észrevehetjük, hogy ezeket a nemzetiségi ellentéteket a politika az „Oszd meg és uralkodj!” elve alapján mesterségesen tovább szítja. Viszont azt is láthatjuk, hogy ha egy emberként, következetesen kiállunk saját érdekeinkért, akkor a hatalom kénytelen visszakozni és a nép akaratának teret engedni. (Lásd himnusztörvény!)

 

Ezért álljunk ki hát elképzeléseink és a nemzetközi jogban is lefektetett jogaink mellett, ösztönözve ezáltal politikusainkat, hogy úgy politizáljanak, ahogy azt mi szeretnénk! Ha pedig minderre nem képesek, akkor alkalmatlanok a képviseletünkre. Ez esetben álljanak félre az útból, és adják át a helyet egy új generációnak, megkímélve ezáltal önmagukat is a „nemzetáruló” jelzővel való megbélyegzéstől!

 

Kép: thelocal.ch

 

A mi egyéni feladatunk pedig továbbá, hogy a svájcihoz hasonló példákat és érveinket az önrendelkezés mellett minél szélesebb körben propagáljuk, hogy az minél több emberhez eljusson!

 

Végh Tamás

További ajánlott írások:

 

Dél-Tirol és Dél-Szlovákia. Két világ Európán belül

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.