Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Áder János: Joggal lehetünk büszkék arra, amit 1989-ben elértünk

"Magyarságunk és európaiságunk több mint ezer esztendeje összetartozik"

Nyitókép forrása: Budapest, 2019. augusztus 19. A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászgépei a Parlament felett a nemzeti ünnep alkalmából tartott légi parádén 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

 

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

 

A ceremónián Áder János mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz érdeklődő vett részt.

 

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek tették le esküjüket.

 

Ezt követően légi parádét tartottak a Parlamentnél. A központi programok között idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, emellett a Várkert Bazárban, valamint a Clark Ádám téren programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban.

 

Budapest, 2019. augusztus 20.
A Magyar Honvédség díszzászlóaljának bemutatója a budapesti Kossuth téren 2019. augusztus 20-án.
MTI/Mónus Márton

 

Áder: joggal lehetünk büszkék arra, amit 1989-ben elértünk

 

“Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk”

 

– jelentette ki a magyar köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében kedden, Budapesten.

 

Áder János leszögezte: a magyarok sok álmából – demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság – valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

 

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket – mondta az államfő.

 

A köztársasági elnök leszögezte: a katonákon is múlik, “hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották: hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen”.

 

A néhai német kancellár, Helmut Kohl szavait idézve kijelentette: a magyarokat “mély szabadságvágyuk” teszi értékessé Európa számára.

 

“Magyarországnak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van Magyarországra” – idézte Helmut Kohlt az államfő, hozzátéve: “ez ma sincs másként”.

 

Magyarságunk és európaiságunk több mint ezer esztendeje összetartozik – jelentette ki Áder János.

 

Budapest, 2019. augusztus 19.
Áder János köztársasági elnök és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a Parlament elõtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen, ahol felvonták Magyarország lobogóját 2019. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az államfő azt mondta: harminc év után emlékezni kell március 15. első, félelem nélküli megünneplésére, az ’56-os forradalmárok újratemetésére, a keletnémet menekültekre, a Magyar Távirati Iroda tudósítására, amelyben először nevezhette ismét Szent István ünnepének augusztus 20-át.

 

1989-ben “olyan országot teremtettünk, amelyet mindenestül a magunkénak mondhatunk”, jogrendjét, intézményeit, írott és íratlan szabályait, hagyományait – jelentette ki a köztársasági elnök.

 

Áder János hangsúlyozta:

 

“hála első királyunknak és az őt követőknek, hála mindazoknak a magyaroknak, akik szabadságot és biztonságot teremtettek ebben a hazában”. Az államfő Deák Ferenc szavaival zárva beszédét úgy fogalmazott: “csak a szabadság képes tiszta és állandó boldogságot nyújtani”, (…) “a szabadság másokkal is megosztva nem fogy, hanem erősödik, s annál bizonyosabban áll, minél többen lehetnek részesei”.

 

Budapest, 2019. augusztus 20.
A Magyar Honvédség Budapest Helyõrségi Zenekarának elõadása a budapesti Kossuth téren 2019. augusztus 20-án.
MTI/Mónus Márton

 

Benkő: a béke megőrzésére erős honvédségre van szükség

 

A béke és a biztonság megőrzésére Magyarországnak erős honvédségre van szüksége – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, kedden Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

 

Benkő Tibor hozzátette: ehhez jól felszerelt, korszerű, a 21. század kihívásait kezelni képes technikai eszközök és jól kiképzett katonák kellenek.

 

Budapest, 2019. augusztus 19.
Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Parlament elõtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen tartott tisztavatáson 2019. augusztus 20-án
MTI/Koszticsák Szilárd

 

A miniszter az esküt tevő honvédtisztjelöltektől azt kérte, legyenek büszkék arra, hogy a honvéd nevet viselhetik, legyenek mindig méltók a szolgálatra, és mutassanak példát a haza iránti hűségből, szeretetből és bajtársiasságból.

 

Idén a Parlament előtti Kossuth téren csaknem 140-en tették le katonai esküjüket. A honvédtisztjelöltek – folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt – fogadalmukat kardrántással, “a hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg.

 

A tisztavatás után csaknem egyórás légi parádé vette kezdetét a Magyar Honvédség repülői, helikopterei részvételével.

 

Budapest, 2019. augusztus 19.
Katonák eskütétele a Parlament elõtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2019. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Budapest, 2019. augusztus 20.
A Magyar Honvédség Budapest Helyõrségi Zenekarának elõadása a budapesti Kossuth téren 2019. augusztus 20-án.
MTI/Mónus Márton

 

Budapest, 2019. augusztus 20.
A Magyar Honvédség díszzászlóaljának bemutatója a budapesti Kossuth téren 2019. augusztus 20-án.
MTI/Mónus Márton

 

Budapest, 2019. augusztus 19.
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászgépei a Parlament felett a nemzeti ünnep alkalmából tartott légi parádén 2019. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket